• خانه 
  • تماس  
  • ورود 

سلامتی همشون صلوات....

22 فروردین 1393 توسط جانقلیان


e mso 9]> cument> Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA yles DefLockedState="false” DefUnhideWhenUsed="true” DefSemiHidden="true” DefQFormat="false” DefPriority="99″ LatentStyleCount="267″> UnhideWhenUsed="false” QFormat="true” Name="heading 1″ />

yle="color: black;” lang="FA">سلامتی دخترایی که سرشون بره چادرشون نمیره
سلامتی دخترایی که آروم  و سنگین قدم بر میدارن که
مبادا دل نامحرمی بلرزد
سلامتی دخترایی که زیباییشونو عرضه نمیکنن به هرکس و ناکسی
سلامتی دخترایی که از هر کس و ناکسی دل نمیبرن
سرشار از فهم و دانایی ان و بازم سکوت میکنن تا
مبادا ترک بردارد چینی نازک عفتشون
و سلامتی دخترایی که میراث حضرت فاطمه زهرا (س) رو خوب حفظ کردن
سلامتی همشون صلوات

 

 3 نظر

آقای مهربانم

09 فروردین 1393 توسط جانقلیان


آقای مهربانم دعا کن که لايق دعا کردنت باشيم مهربان من !

دعا کن که دعاهايمان به آسمان اجابت برسد .

دعا کن که دعائي جز دعاي آمدنت را بر زبان جاري نکنيم .

دعا کن که تو را تنها بخاطر خودت بخواهيم و بخوانيم .

دعا کن مولاي من !

دعا کن مولاي مهربانم

…

اللهم عجل عجل عجل لوليک الفرج

 نظر دهید »

قواعد روخواني و تجويد در نماز

03 بهمن 1392 توسط جانقلیان


کلام نور


پيامبر اكرم (صلّي الله عليه و آله و سلّم) مي فرمايند:

هيچ جمعي در يكي از خانه‌هاي خدا جمع نمي‌شوند و به تلاوت و مذاكره آيات كتاب خدا نمي‌پردازند مگر آنكه (از جانب خدا) آرامش بر آنها نازل شده و رحمت خدا آنها را فرا گرفته و فرشته‌ها آنها را احاطه مي‌نمايند.

كنز العمّال حديث 2320

*مقدمه

قرآن زيباترين و حكيمانه ترين سخن است و همانگونه كه زيباترين و ارزشمندترين گوهرهاي خلقت همواره در قالبي زيبا و چشم نواز نگهداري و ارائه مي گردند ، شايسته است تلاوت آيات قرآن كريم نيز به بهترين نحو و در زيباترين قالب باشد. از طرف ديگر قرآن كريم به زبان عربي نازل شده و براي تلاوت زيبا و دلنواز آن بايد با قواعد زبان عربي آشنا شد چرا كه آشنايي با قواعد زبان عربي و قواعد تجويد زمينه مناسبي را براي تلاوت زيباتر قرآن كريم فراهم مي آورد. آشنايي با اين اصول و كوشش براي آموختن لحن عربي و ارائه تلاوتي موزون ، موجب ايجاد جذابيت براي شنوندگان و انگيزه بيشتر براي تلاوت قرآن كريم خواهد شد.

امام صادق (عليه السلام) درباره جد بزرگوارشان حضرت امام سجاد (عليه السلام) مي فرمايند: علي بن الحسين (عليه السلام) در ميان مردم زيباترين صدا را هنگام تلاوت قرآن داشتند بگونه ايكه سقّاها (كه براي بردن آب) از كنار منزل ايشان عبور مي كردند ، مي ايستادند و به تلاوت ايشان گوش مي سپردند و به نقل از امام هادي (عليه السلام) گاهي افراد از صوت زيباي ايشان بي هوش مي شدند[1].


احكام

1. احتياط واجب آنست كه قرائت قرآن در نماز در قالب يكي از قراءات هفتگانه باشد و از ساير قراءات پرهيز گردد[2].

2. در نماز مي توان « مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ » را « مَلِكِ يَوْمِ الدِّينِ » تلاوت كرد هر چند حالت اول رجحان دارد و نيز مي توان « صِرَاطَ » را با «سين» تلاوت كرد كه هر چند رجحان با «صاد» است و نيز « كُفُوًا أَحَدٌ » را مي توان به چهار حالت ؛ ضمه دادن به فاء و يا سكون آن و هر يك از دو حالت ياد شده را مي توان با «همزه» و يا «واو» (كُفُوًا ، كُفُؤًا) قرائت نمود هر چند كه رجحان با حالت «كُفُوًا» است[3].

3. ملاك در صحت قرائت ؛ اداي حروف از مخارج آن ، و اداي صحيح اعراب و سكون كلمات بگونه ايست كه عرب زبانها در هنگام اداي يك حرف مثلاً «غ» حرف «غ» را بشنوند و نه حرف ديگري را[4].

4. شايسته است كه فرد در هنگام نماز كلمات را بصورت واضح بيان كند و از قرائتي كه موجب ايجاد كلمات ديگر به ويژه كلمات بي معني مي شود بپرهيزد. مثلاً «الحمد لله» را بگونه اي تلاوت نكند كه كلمه «دلل» ايجاد شده و يا ايجاد كلمه «هرب» از قرائت «لله رب» و همينطور در ساير كلمات[5].

5. رعايت آنچه كه علماي تجويد براي اداي حروف بيان كرده اند (مانند قرار دادن زبان در حالتها و زواياي خاص با دندانها)‌ في نفسه لازم نيست بلكه ملاك آنستكه در عرف عرب تلفظ حرف صدق نمايد[6].

توضيح:ولي بايد توجه داشت كه آنچه علماي تجويد ذكر فرموده اند در غالب موارد طريقه صحيح و انحصاري اداي حرف است.

6. رعايت آنچه علماي تجويد از احكام تجويد بيان نموده اند و موجب بهتر شدن تلاوت مي شود مانند: اماله ، اشباع ، تفخيم ، ترقيق و مانند آن و حتي ادغام (غير از مواردي كه خواهد آمد) لازم نيست هر چند كه رعايت اين امور نيكو و شايسته است[7].

7. هرگاه در يك كلمه دو حرف مماثل ]يعني دو حرف هم جنس و همانند[ در كنار هم قرار گيرد واجب است كه حرف اول را ساكن و در حرف دوم ادغام نمايد (مانند ردَّ كه در اصل رَدَدَ و مدَّ كه در اصل مَدَدَ بوده است)[8].

8. ادغام دو حرف متماثل اگر در دو كلمه واقع شده باشند و حرف اول ساكن و دومي متحرك باشد مانند«اِذْهَبْ بِكِتابِي» و «يُدْرِكْكُمْ» بنابر احتياط مستحب لازم است[9].

9. ادغام كردن لامِ الف و لام ]ال[ در چهارده حرف (كه به «حروف شمسي» معروف هستند) واجب است. بنابراين كلماتي كه با اين حروف آغاز مي شوند هنگامي داراي الف و لام باشند ،  بايد لام، در حرف بعدي ادغام شود. حروف شمسي عبارتند از «تاء» ، «ثاء» ، «دال» ، «ذال» ، «راء» «زاء» ، «سين» ، «شين» ، «صاد» ، «ضاد» ، «طاء» ، «ظاء» ، «لام» ، «نون» اما در مورد ساير حروف كه «حروف قمري» نام دارند ، لام ادغام نشده بلكه بايد اظهار شود[10].

10. تنوين يا نون ساكن هرگاه به يكي از شش (حرف يرملون) برسد احتياط مستحب در غير «لام و راء» ادغام با غنّه و در «راء و لام» ادغام بدون غنّه است[11].

11. رعايت ادغام كبير لازم نيست و آن عبارتست از اينكه حرف متحرك را ساكن نموده و در حرف متماثل خود كه در كلمه ديگر است ادغام كنند ، مثلاً در «يعلم ما بين ايديهم» ميم اول را پس از ساكن نمودن در ميم «ما بين» ادغام كنند و يا اينكه حرفي را پس از ساكن نمودن و تبديل به حرف متقارب ، در آن حرفِ متقارب ادغام كنند هر چند كه دو حرف در يك كلمه باشند. مثلاً در «يَرْزُقْكُم» «قاف» را در «كاف» ادغام كنند بلكه احتياط آنست كه ادام كبير را خصوصاً در متقارب ترك كنند. حتي رعايت بعضي از اقسام ادغام صغير نيز لازم نيست ، مثل ادغام حرفي كه در اصل ساكن است در حرف متقارب خودش مثل اين كه در «مِنْ رَبِّكَ» «نون» را در «راء» ادغام كنند[12].

12. هنگامي كه بي اختيار بين حروف يك كلمه فاصله بيفتد بگونه اي كه عرفاً كلمه تغيير كند و ديگر كلمه اي كه قصد قرائت آنرا دارد صدق نكند ، بايد كلمه را مجدّداً بگويد و اگر عمداً اين كار را انجام دهد نماز باطل مي شود[13].

توضيح:مثلاً اگر فرد هنگام تلاوت كلمه نستعين پس از گفتن حروف نون و سين و تاء نفسش به  اتمام برسد و پس از كمي مكث عين و ياء و نون را بگويد بايد كلمه نستعين را دوباره بگويد.

13. اگر نَفَس فرد در هنگام قرائت عبارتي مانند صراط المستقيم بعد از قرائت صراط و الف و لام المستقيم تمام شود آيا لازم است هنگام ادامه قرائت ، الف و لامِ المستقيم را دوباره بگويد؟ احتياط در اول است (اعاده مستقيم با الف و لام) و احتياط بيشتر آنستكه صراط را هم اعاده كند. همينطور اگر كلمه اي كه الف و لام دارد را غلط بخواند مثلاً المستقيم را غلط بخواند ، هنگام اعاده احتياط آنستكه الف  و لام را اعاده كند. همينطور در مورد «مضاف اليه» اگر چنين حالتي بوجود آيد ، احتياط در اعاده «مضاف» در كنار «مضاف اليه» است مثلاً اگر كلمه «المغضوب» غلط ادا شود احتياط آنست كه «غير» را نيز اعاده كند[14].

14. احتياط مستحب آنستكه در نماز وقف به حركت و وصل به سكون ننمايد و معني وقف به حركت آنستكه اعراب آخر كلمه را بگويد ولي بين آخر كلمه و كلمه بعد توقف كرده و فاصله بيندازد و معني وصل به سكون آنستكه اعراب آخر كلمه را نگويد و آن را به كلمه بعد بدون فاصله زماني بچسباند[15].

15. در قرائت ، رعايت مد لازم (آنجا كه حرف مدّ و سبب مدّ در يك كلمه جمع شده اند) واجب است.

توضيح: بنابراين در كلماتي مانند والضالين در سوره حمد ، ملائكه در سوره قدر و نيز جاء در سوره نصر و … كشيدن الف مدي واجب است[16].

16. حداقل مقدار مد ، كشيدن به اندازه دو الف تا چهار الف مي باشد. كشيدن حرف مد بيش از اين مقدار نيز اشكالي ندارد مگر اينكه عرفاً كلمه تغيير كرده و ديگر آن كلمه منظور صدق نشود[17].


استفتائات ويژه

پرسش از مراجع عظام تقليد:


برخي از نمازگزاران ، حركت فتحه قبل از حرف ساكن را … بيش از مقدار يك حركت (و متعارف عرب زبانان)

مي كشند، در حالي كه زبان شناسان عرب مي گويند ؛ حركت فتحه با الف مدي (صداي كشيده «آ») در زبان عربي هيچ تفاوتي ندارد ، مگر در مقدار كشش صدا. به عبارت ديگر ، اگر حركت «فتحه» را مقدار بيشتري بكشيم ، تبديل به «الف مدي» مي شود. لطفاً نظر مبارك را در اين مورد بفرماييد.



پاسخ مقام معظم رهبري
:
اگر طوري كلمات را ادا كنند كه عرف عرب آن را صحيح بداند كفايت مي كند.

پاسخ آيت الله العظمي بهجت
: با صدق آن كلمه مخصوصه بر آن مانعي ندارد.

پاسخ آيت الله العظمي تبريزي
: اگر فتحه را به مقداري بكشند كه حرف (الف) توليد شود جايز نيست ، و دقتي كه علماي تجويد گفته اند رعايت آن لازم نيست.

پاسخ آيت الله العظمي سيستاني
: اگر در عرف اهل لغت ، الف شنيده شود صحيح نيست.

پاسخ آيت الله العظمي صافي گلپايگاني
: اگر طوري تلفظ شود كه در عرف عرب غلط محسوب نشود اشكال ندارد.

پاسخ آيت الله العظمي فاضل لنكراني:
اگر به نحوي بخوانند كه نزد اهل زبان غلط شمرده شود ، اشكال دارد ولي اگر به صورتي باشد كه نزد اهل زبان درست است ، ولو طبق قواعدي كه علماي تجويد مي گويند نباشد ،‌صحيح است مضافاً بر اين كه قرائت ، ركن نيست و لذا اگر به اعتقاد صحت يا با جهل به مسئله يا از روي فراموشي غلط هم خوانده شود ، نماز صحيح است.

پاسخ آيت الله العظمي مكارم شيرازي:
در صورتي كه صدقِ عربي صحيح كند اشكالي ندارد هرچند موافق قواعد تجويد نباشد.


منبع : كتاب آموزش صحيح و زيبا خواندن نماز صفحه64


بيشتر بدانيم

ادامه »

 1 نظر

گناهی که زندگی را تیره و تار می‌کند و مانع استجابت دعا می‌شود

31 مرداد 1392 توسط جانقلیان


امام جعفر صادق علیه السلام در حدیثی گهربار فرموده اند: گناهى كه مانع استجابت دعا مى شود و زندگى را تيره و تار مى كند، نافرمانى از پدر مادر است.
امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند:
گناهی كه نعمت ها را تغيير مى دهد، تجاوز به حقوق ديگران است.
گناهى كه پشيمانى مى آورد، قتل است.
گناهى كه گرفتارى ايجاد مى كند، ظلم است.
گناهى كه آبرو مى بَرد، شرابخوارى است.
گناهى كه جلوى روزى را مى گيرد، زناست.
گناهى كه مرگ را شتاب مى بخشد، قطع رابطه با خويشان است.
گناهى كه مانع استجابت دعا مى شود و زندگى را تيره و تار مى كند، نافرمانى از پدر مادر است.


متن حدیث:

اَلذُّنوبُ الَّتى تُغَيِّيرُ النِّعَمَ البَغىُ وَ الذُّنوبُ التَّى تورِثُ النَّدَمَ القَتلُ وَ الَّتى تُنزِلُ النِّقَمَ الظُّلمُ وَالَّتى تَهتِكُ السُّتورَ شُربُ الخَمرِ وَ الَّتى تَحبِسُ الرِّزقَ الزِّنا وَ الَّتى تُعَجِّلُ الفَناءَ قَطيعَةُ الرَّحِمِ وَالَّتى تَرُدُّ الدُّعاءَ وَ تُظلِمُ الهَواءَ عُقوقُ الوالِدَينِ؛

«علل الشرايع، جلد 2، ص 584»



 نظر دهید »

شب عاشقان بی دل چه شبی دراز باشد....

26 اردیبهشت 1392 توسط جانقلیان

خوش به حال آنانکه در کلاس انتظار حتی یک جمعه هم غیبت ندارند....دوستان عزیز

بیایید در این شب آرزوها برای مولایمان آقا امام زمان عجل الله تعالی فرجه دعاکنیم که

خداوند عزیز هرچه زودتر لباس فرج و ظهور را بر ایشان بپوشاند ….همگی باهم نیت می کنیم وبا

هدیه کردن 5شاخه گل صلوات به مادر بزرگوارشان حضرت خانم فاطمه زهرا سلام الله علیها برای

سلامتی و تعجیل در امر فرج ایشان دست به دعا برمی داریم ….یا اباصالح المهدی ادرکنی آقاجون …..

 1 نظر

ليلة الرغائب و شب آرزوها......

26 اردیبهشت 1392 توسط جانقلیان

 نظر دهید »

شهادت امام هادي (ع)

24 اردیبهشت 1392 توسط جانقلیان

شهادت امام هادي (ع)
امام هادي - عليه السلام - با آنكه در سامرّاء تحت كنترل و مراقبت قرار داشت، اما با وجود همه رنج ها و محدوديت ها، هرگز به كمترين سازشي با ستمگران تن نداد. بديهي است كه شخصيت الهي و موقعيت اجتماعي امام و نيز مبارزه منفي و عدم همكاري او با خلفا، براي طاغوتهاي زمان هراس آور و غير قابل تحمل بود و پيوسته از اين موضوع رنج مي بردند. سرانجام تنها راه را خاموش كردن نور خدا پنداشتند و در صدد قتل امام برآمدند و بدين ترتيب امام هادي- عليه السلام - نيز مانند امامان پيشين با مرگ طبيعي از دنيا نرفت، بلكه در زمان «معتزّ»، مسموم گرديد[1] و در رجب سال 254 هجري به شهادت رسيد و در سامرّا، در خانه خويش به خاك سپرده شد[2].
[1] . شبلنجى، نوالأبصار، قاهره، مكتبه المشهد الحسينى، ص 166 .
[2] . شيخ مفيد، الارشاد، قم، مكتبه بصيرتى، ص 334

 نظر دهید »

لحظات وداع حضرت فاطمه علیهاالسلام

05 فروردین 1392 توسط جانقلیان


در اوراق تاریخ

در منابع شیعه و سنی در زمینه شهادت حضرت زهرا علیهاالسلام مطالبی اعم از تاریخی و روایی ذکر شده است که در این مطلب اجمالا به آن می‌پردازیم.

 

سلیم بن قیس می‌گوید:

از ابن‌عباس شنیدم كه می‌گفت: چون بیماری حضرت فاطمه علیهاالسلام شدید شد، علی‌علیه السلام را طلبید و فرمود:

 

“وصیت می‌كنم تو را كه بعد از من با امامه دختر خواهر من زینب ازدواج کنی و تابوت مرا چنانچه ملائكه برای من وصف كردند، بسازی، و نگذاری احدی از دشمنان خدا در[تشییعٍ] جنازه من حاضر شوند.

 

پس همان روز فاطمه علیهاالسلام از دنیا رحلت كرد. از صدای گریه، مدینه به لرزه در آمد و مردم را دهشتی روی داد مانند روز وفات حضرت رسالت صلی الله علیه و آله و سلم.”

 

پس ابوبكر و عمر به تعزیه حضرت علی علیه السلام آمدند و گفتند:

 

تا ما حاضر نشویم بر دختر رسول خدا نماز نگزار.

 

چون شب رسید، حضرت علی علیه السلام، عباس و فضل پسر او و مقداد و سلمان و ابوذر و عمّار را طلبید و بر جنازه حضرت فاطمه علیهاالسلام نماز گزارد و او را دفن نمود. چون صبح شد، مقداد به ابوبكر و عمر گفت:

 

ما دیشب فاطمه را دفن كردیم. عمر به ابوبكر گفت: نگفتیم چنین خواهند كرد؟ عباس گفت: فاطمه خود چنین وصیت كرده بود كه شما بر او نماز نخوانید. عمر گفت: شما كینه قدیم خود را هرگز ترك نمی‌كنید، والله كه می‌روم او را از قبر در آورم و بر او نماز می‌كنم. امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمود: به خدا سوگند اگر این کار را انجام دهی، شمشیر خود را از غلاف بكشم و در نیام نكنم تا تو را و جماعت بسیاری را به قتل رسانم. بعد از این، ایشان توطئه كردند كه علی علیه السلام را به قتل رسانند و گفتند: تا او را نكشیم ما به اهداف خود نمی‌رسیم. ابوبكر گفت: چه كسی این جرأت را می‌كند؟ عمر گفت: خالد بن ولید. پس او را طلبیدند و گفتند: می‌خواهیم تو را بر امر عظیمی بگماریم.

 

گفت: مرا بر هر کاری می‌خواهید بگمارید، اگرچه بر كشتن علی باشد. گفتند: از برای همین تو را طلبیدیم. خالد گفت: چه وقت او را به قتل برسانم؟ ابوبكر گفت: در وقت نماز در پهلوی او بایست، چون سلام نماز گوید گردن او را بزن. چون در آن وقت، اسماء بنت عمیس كه پیشتر همسر جعفر طیّار بود در خانه ابوبكر زندگی می‌كرد. بر توطئه ایشان مطلع شد، كنیزك خود را گفت: برو به خانه علی و فاطمه علیهاالسلام به دور خانه ایشان بگرد و این آیه را بخوان. ” وَ جاءَ رَجُلُ مِن اَقصَا المَدینَةِ یَسعَی قَالَ یا مُوسَی اِنَّ المَلاَ یَاتَمِروُنَ بِکَ لِیَقتُلوکَ فَاخرُج اِنّی لَکَ مِنَ النّاصِحِین."(سوره قصص؛ آیه 20) چون كنیزك آمد و این آیه را خواند، علی علیه السلام فرمود: به خاتون خود بگو: خدا تو را رحمت كند، ایشان قدرت آن ندارند، اگر ایشان مرا بكشند چه كسی با ناكثان و قاسطان و مارقان قتال خواهد كرد. پس حضرت وضو ساخت و به مسجد رفت و مشغول نماز شد. خالد بن ولید آمد و در پهلوی آن حضرت ایستاد، پس ابوبكر در اثنای نمازش پشیمان شد، ترسید كه اگر علی علیه السلام شمشیر بكشد؛ اول او را بكشد، پس تشهدش را بسیار طول داد تا آن كه نزدیك شد تا آفتاب در آید، زیرا می‌ترسید كه اگر سلام بگوید خالد به گفته او عمل كند و فتنه‌ای بر پا شود، پس پیش از سلام نمازش گفت: ای خالد! مكن آنچه را گفته بودم، اگر بكنی تو را خواهم كشت.(كتاب سلیم بن قیس؛ ص 255/ احتجاج؛1/240) و این فتنه دفع شد.

 

علامه مجلسی می‌نویسد: در مدت زندگانی آن بانو علیهاالسلام بعد از پدر بزرگوارش، اختلاف نظر بسیاری میان خاصّه و عامّه می‌باشد، از شش ماه بیشتر و از چهل روز كمتر نگفته‌اند، و احادیث معتبر دلالت می‌كند بر آن كه بقای آن حضرت علیهاالسلام بعد از پیغمبر، هفتاد و پنج روز بوده است. ابوالفرج اصفهانی در كتاب مقاتل الطالبیین از حضرت امام محمّدباقر علیه السلام روایت كرده است: مدت بقای آن حضرت علیهاالسلام بعد از پدر خود؛ سه ماه بود.

 

همچنین شیخ صدوق روایت كرده است: چون از جانب حق تعالی خبر وفات آن سرور بانوان دو عالم دررسید، امّ ایمن را طلبید و- او معتمدترین زنان نزد آن بانو بود- فرمود:

 

ای امّ ایمن خبر وفاتم، به من رسیده، پس علی را برای من بطلب. چون حضرت امیرعلیه السلام حاضر شد، فرمود: ای پسر عمّ! تو را به انجام مواردی وصیّت می‌كنم. حضرت امیر علیه السلام فرمود: هر چه می‌خواهی بگو، فرمود:

 

وصیت‌های من اول آن است كه امامه دختر زینب را بعد از من به همسری برگزینی كه تربیت كننده فرزندان من باشد و برای ایشان در مهربانی همانند من است، و تابوتی برای من بساز مثل آنچه ملائكه برای من تصویر كردند و به من نشان دادند. حضرت فرمود: ای فاطمه به من بنما كه چگونه ایشان به تو نشان دادند؟ پس فاطمه علیهاالسلام روشی را كه ملائكه از جانب حق تعالی برای او وصف كرده بودند به آن حضرت نشان داد. پس فرمود: وصیت سوم من آن است كه در هر ساعت از شب و روز كه وفات نمایم، در همان ساعت مرا دفن كنی و تأخیر ننمایی، و نگذاری احدی از دشمنان خدا كه بر من ستم كرده‌اند، بر جنازه من حاضر شوند و بر من نماز خوانند. حضرت امیر علیه السلام فرمود: چنین خواهم كرد.

 

پس آن بانوعلیهاالسلام در نیمه شب به ریاض جنّت انتقال یافت. حضرت علی علیه السلام در همان ساعت مشغول تجهیز و تكفین آن حضرت گردید. پس از آن كه از غسل و دفن فارغ شد، جنازه را بیرون آورده و جریدی از درخت خرما روشن كرده و با جنازه آن حضرت بیرون آمدند، تا آن كه در همان شب بر آن حضرت علیهاالسلام نماز گزارند و جسد مطهّرش را دفن كردند…(علل الشرایع؛185) علامه مجلسی می‌نویسد: در مدت زندگانی آن بانو علیهاالسلام بعد از پدر بزرگوارش، اختلاف نظر بسیاری میان خاصّه و عامّه می‌باشد، از شش ماه بیشتر و از چهل روز كمتر نگفته‌اند، و احادیث معتبر دلالت می‌كند بر آن كه بقای آن حضرت علیهاالسلام بعد از پیغمبر، هفتاد و پنج روز بوده است. ابوالفرج اصفهانی در كتاب مقاتل الطالبیین از حضرت امام محمّدباقر علیه السلام روایت كرده است: مدت بقای آن حضرت علیهاالسلام بعد از پدر خود؛ سه ماه بود.(مقاتل الطالبیّین؛49)

 

در روز وفات آن حضرت نیز اختلاف نظر بسیار است، اكثر علمای امامیه گفته‌اند در روز سوّم جمادی الاول واقع شد. همچنین در سن شریف حضرت فاطمه علیهاالسلام در وقت وفات، اختلاف نظر بسیار است، اكثر روایات معتبر دلالت می‌كند بر آن كه سن شریف آن بانو علیهاالسلام در آن وقت، هیجده سال بوده، و قول صحیح و مشهور میان علمای امامیه همین قول است.

 

در كتاب روضة الواعظین روایت كرده‌اند كه حضرت فاطمه علیهاالسلام را بیماری شدیدی عارض گردید و تا چهل روز ممتد شد، چون خبر وفات آن حضرت علیهاالسلام به او رسید امّ ایمن و اسماء بنت عمیس و حضرت امیرالمؤمنین‌علیه السلام را حاضر ساخت و گفت: ای پسرعمّ! از آسمان خبر فوت به من رسیده و من عازم سفر آخرتم، تو را وصیت می‌كنم به چیزی چند كه در خاطر دارم.

 

حضرت امیر علیه السلام فرمود: ای دختر رسول خدا آنچه خواهی وصیت كن. پس بر بالین آن حضرت نشست و هر كه در آن خانه بود بیرون كردند. پس ساعتی هر دو گریستند. حضرت علی علیه السلام سر فاطمه علیهاالسلام را مدتی به دامن گرفت و به سینه خود چسبانید و فرمود:

 

هر چه می‌خواهی وصیت كن، آنچه فرمایی به عمل می‌آورم و امر تو را بر امر خود اختیار می‌كنم. فاطمه علیهاالسلام فرمود: خدا تو را جزای خیر دهد ای پسرعمّ رسول خدا، وصیت می‌كنم تو را اول كه بعد از من امامه را به عقد خود درآوری. او برای فرزندان من مثل من است. پس فرمود: برای من تابوتی قرار ده، زیرا كه ملائكه را دیدم كه صورت تابوت برای من ساختند. پس فرمود: باز وصیّت می‌كنم تو را كه نگذاری كه یكی از آنها كه بر من ستم كرده و حقّ مرا غصب كردند بر جنازه من حاضر شوند، زیرا كه ایشان دشمن من و دشمن رسول خدایند، و نگذاری كه احدی از ایشان و نه از اتباع ایشان، بر من نماز بخوانند، و مرا در شب دفن كنی، در وقتی كه دیده‌ها در خواب باشد. (روضة الواعظین؛151)

 

ابن شهرآشوب و دیگران روایت كرده‌اند چون خواستند كه آن حضرت علیهاالسلام را در قبر گذارند، دو دست شبیه دست‌های رسول خدا صلی الله علیه و آله از میان قبر پیدا شد، و آن حضرت را گرفت و به قبر برد.

 

در كشف الغمّه روایت كرده‌اند چون وفات حضرت فاطمه علیهاالسلام نزدیك شد، اسماء بنت عمیس را گفت: آبی بیاور كه من وضو بگیرم، پس وضو گرفت - به روایتی دیگر غسل كرد - و بوی خوش طلبیده و خود را خوشبو گردانید و جامه‌های نو طلبید، پوشید و فرمود:

 

ای اسماء! جبرئیل در وقت وفات پدرم از بهشت، چهل درهم كافور آورد، حضرت آن را سه قسمت كرد و یك بخش را از برای خود گذاشت و یكی را برای من و یكی را برای علی، آن كافور را بیاور كه مرا به آن حنوط كنند. چون كافور را آورد، فرمود: نزدیك سر من بگذار، پس رو به قبله خوابید و جامه‌ای بر روی خود كشید و فرمود: ای اسماء مدتی صبر كن، بعد از آن مرا صدا کن، اگر جواب نگویم، علی را طلب كن و بدان كه من به پدر خود ملحق گردیده‌ام.

 

اسماء ساعتی انتظار كشید، بعد از آن فاطمه علیهاالسلام را ندا كرد، صدایی نشنید، پس گفت: ای دختر مصطفی، ای دختر بهترین فرزندان آدم، ای دختر بهترین كسی كه بر روی زمین راه رفته است، ای دختر آن كسی كه در شب معراج به مرتبه قاب قوسین او ادنی رسیده است. چون جواب نشنید جامه را از روی مباركش برداشت، دید كه مرغ روحش به ریاض جنّت پرواز كرده است، پس بر روی آن حضرت افتاد و آن حضرت را می‌بوسید و می‌گفت: چون به خدمت حضرت رسول صلی الله علیه و آله می‌رسی. سلام اسماء بنت عمیس را به آن حضرت برسان.

 

در این حال امام حسن و امام حسین علیهماالسلام از در آمدند و گفتند: ای اسماء! چرا مادر ما در این وقت به خواب رفته است؟ اسماء گفت: مادر شما به خواب نرفته ولیكن به رحمت خداوندی واصل گردیده است، پس حضرت امام حسن علیه السلام خود را بر روی آن حضرت افكند و روی انورش را می‌بوسید و می‌گفت: ای مادر با من سخن بگو پیش از آن كه روحم از جسد مفارقت كند، و حضرت امام حسین علیه السلام بر پایش افتاد و می‌بوسید و می‌گفت: ای مادر بزرگوار! منم فرزند تو حسین. با من سخن بگو پیش از آن كه دلم شكافته شود و از دنیا مفارقت كنم.

 

پس اسماء گفت: ای دو جگر گوشه رسول خدا بروید و پدر بزرگوار خود را خبر كنید و وفات مادر خود را به او برسانید. پس ایشان بیرون رفتند، چون نزدیك مسجد رسیدند صدا به گریه بلند كردند، پس صحابه به استقبال ایشان دویدند و گفتند: سبب گریه شما چیست ای فرزندان رسول خدا؟ حق تعالی هرگز دیده شما را گریان نگرداند، مگر جای جدّ خود را خالی دیده‌اید و از شوق ملاقات او گریان گردیده‌اید؟ گفتند: مادر ما از دنیا مفارقت نمود. چون امیرالمؤمنین این خبر را شنید، فرمود: بعد از تو خود را به كه تسلی دهم. (كشف الغمة؛2/122)

 

چون این خبر در مدینه منتشر گردید، شیون از خانه‌های مدینه بلند شد، و مردم جمع شده بودند و گریه می‌كردند و انتظار بیرون آمدن پیکر حضرت را می‌كشیدند. پس ابوذر بیرون آمد و گفت: بیرون آوردن آن حضرت را به تأخیر انداختند، پس مردم متفرق شده، برگشتند. چون پاسی از شب گذشت و دیده‌ها به خواب رفت، جنازه را بیرون آوردند، امیرمؤمنان و حسن و حسین علیهم السلام و عمّار و مقداد و عقیل و زهیر و ابوذر و سلمان و بریده و گروهی از بنی‌هاشم و خوّاص آن حضرت، بر آن بانوعلیهاالسلام نمازگزاردند و در همان شب دفن كردند. حضرت علی علیه السلام بر دور قبر آن حضرت هفت قبر دیگر ساخت كه ندانند قبر آن بانو علیهاالسلام كدام است.

 

به روایتی دیگر چهل قبر دیگر را آب پاشیدند كه قبر آن حضرت مشخص نباشد و به روایت دیگر قبر آن حضرت را با زمین هموار كرد كه علامت قبر معلوم نباشد؛ این کارها برای آن بود كه موضع قبر آن حضرت را ندانند و بر قبر ایشان نماز نخوانند و خیال نبش قبر آن را به خاطر نگذرانند.(روضة الواعظین؛151) به این سبب در مورد محل قبر آن بانو علیهاالسلام اختلاف نظر واقع شده است: بعضی گفته‌اند در بقیع نزدیك قبور ائمه بقیع است و بعضی گفته‌اند میان قبر حضرت رسالت و منبر آن حضرت دفن شده است، زیرا كه حضرت فرمود: میان منبر و قبر من باغی از باغ‌های بهشت است و منبر من بر دری از درهای بهشت است. اصّح آن است كه آن حضرت را در خانه خود دفن كردند، چنانچه روایت صحیح بر آن دلالت می‌كند. ابن شهرآشوب و دیگران روایت كرده‌اند چون خواستند كه آن حضرت علیهاالسلام را در قبر گذارند، دو دست شبیه دست‌های رسول خدا صلی الله علیه و آله از میان قبر پیدا شد، و آن حضرت را گرفت و به قبر برد.(مناقب ابن شهر آشوب؛ 3/414 با كمی اختلاف.)

 

مفضّل از حضرت صادق‌ علیه‌السلام سؤال نمود: فاطمه علیهاالسلام را چه كسی غسل داد؟ حضرت فرمود: امیرالمؤمنین علیه السلام غسل داد؛ زیرا كه فاطمه، صدیقه و معصومه بود، و معصوم را به غیر از معصوم غسل نمی‌دهد، چنانچه مریم را حضرت عیسی علیه السلام غسل داد.(علل الشرایع؛ ص184) از حضرت صادق علیه‌السلام پرسیدند: به چه سبب حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام، فاطمه علیهاالسلام را در شب دفن نمود؟ حضرت فرمود: برای آن كه فاطمه علیهاالسلام وصیّت كرده بود كه آن دو مرد اعرابی كه هرگز ایمان به خدا و رسول نیاورده بودند، بر او نماز نخوانند.(علل الشرایع؛ ص185) از حضرت علی علیه السلام. از علت دفن فاطمه علیهاالسلام در شب پرسیدند؟ فرمود: زیرا كه او خشمناك بود بر جماعتی و نمی‌خواست آنها بر جنازه او حاضر شوند، و حرام است بر كسی كه ولایت و محبّت آن جماعت را داشته باشد، كه بر احدی از فرزندان فاطمه نماز كند.(امالی شیخ صدوق؛ ص523)

حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام روایت كرده است، هفت كس بر جنازه حضرت فاطمه علیهاالسلام نمازگزاردند: ابوذر، سلمان، مقداد، عمّاریاسر، خذیفه، عبدالله بن مسعود، و من امام ایشان بودم. (خصال؛361)

 

منبع:

بوی بهشت سوخته

برگزیده از كتاب جلاءالعیون علامه محمّدباقر مجلسی

اقتباس: علی لباف

از صفحه (60 تا 73)

 2 نظر

اللهم عجل لولیک الفرج...

05 فروردین 1392 توسط جانقلیان

خوش آن دمی که بهاران قرارمان باشد ظهور مهدی زهرا بهارمان باشد ….اللهم عجل لولیک الفرج….امیدوارم که این هفت سین زندگی همیشه با شما دوستان باشد: سایه حق ، سلام عشق ، سعادت روح ، سلامت تن ، سرمستی بهار ، سکوت دعا ، سرور جاودانه ، … . امسال نوروزمان به نور فاطمیه عطراگین شد امیدوارم در پناه مهدی زهرا سالی پر برکت داشته باشید . برای سلامتی و تعجیل درظهور و  فرج آقا امام زمان (عج) 5 صلوات به پیشگاه ایشان تقدیم می کنیم .

 1 نظر

برخی فواید و آثار امتحانات الهی

10 اسفند 1391 توسط جانقلیان

1- پاک سازی گناهان
امام علی (ع) می فرمایند : سپاس خدایی را که پاک کردن گناهان شیعیان ما را در دنیا به وسیله رنج و محنت آن ها قرار داد تا بدینوسیله طاعاتشان سالم بماند و بر طاعات ، استحقاق ثواب یابند .
2- رسیدن به نعمت :
امام حسن عسگری (ع) فرمودند : هیچ بلا و گرفتاری نیست مگر آنکه برای خداوند در آن نعمتی است که بر آن بلا احاطه نموده است .
3 - برخی گناهان
گاهی عامل بلاها و گناهان ، برخی گناهان و شکستن سدها و حریم های الهی است . در قرآن کریم آمده : “و ما اصابکم من مصیبة فبما کسبت ایدیکم و یعفو عن کثیر (شورا/30) “
هر مصیبتی به شما رسد به خاطراعمالی است که انجام داده اید در حالیکه بسیاری (از گناهان ) را نیز عفو می کند .”

 نظر دهید »

دوره آموزش خبرنويسي ويژه رابطين خبري اصفهان برگزار شد

26 بهمن 1391 توسط جانقلیان


دوره آموزش خبرنويسي ويژه رابطين خبري اصفهان برگزار شد
اولين دوره آموزش خبر نويسي ويژه رابطين خبر مدارس علميه خواهر استان اصفهان با همکاري خبرگزاري رسا در محل سازمان تبليغات اسلامي اصفهان برگزار شد.
صديقه بهشتي معاون فرهنگي حوزه علميه خواهران استان اصفهان گفت: اين دوره با حضور بيش از 25 نفر از رابطين خبري مدارس علميه خواهران استان اصفهان با هدف آماده سازي رابطين خبري مدارس در تسريع اطلاع رساني، انعکاس به موقع اخبار مدرسه به مديريت حوزه علميه خواهران استان اصفهان برگزار شد.
وي افزود: حجت‌الاسلام نعمت اللهي دبير فرهنگي خبرگزاري رسا در اين دوره آموزشي، مطالبي پيرامون تهيه خبر، سبک‌هاي خبرنويسي، تنظيم خبر و اجزا و ارزش‌هاي خبري بيان کرد.

 1 نظر

دهه فجر ايستادگي هميشگي ملت را به رخ مي‌کشد

15 بهمن 1391 توسط جانقلیان


مدير حوزه‌هاي علميه خواهران کشور گفت: دهه فجر ايستادگي هميشگي ملت را در مقابل زياده‌خواهي استکبار جهاني به رخ جهانيان مي‌کشد.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران حجت‌الاسلام و المسلمين محمودرضا جمشيدي افزود: دهه فجر ايام اللهي است که يادآوري آن عزم ملت ايران اسلامي را در پاسداري و پايداري و حفظ دستاوردهاي انقلاب اسلامي استوارتر مي‌کند.
وي دهه فجر را يک فرصت مغتنم براي ملت انقلاب ايران اسلامي دانست و اضافه کرد: اين فرصت مغتنم براي تجديد ميثاقي است که مردم با امام و رهبري انقلاب بسته‌اند.
مدير حوزه‌هاي علميه خواهران کشور ادامه داد: دهه فجر يادآور خاطرات شيرين و حماسه باشکوه و ماندني مقاومت مردم ايران اسلامي به رهبري امام خميني(ره) در مقابل رژيم تا بن دندان مسلح و خونخوار پهلوي است.
وي همچنين دهه فجر را يادآور پايمردي زنان و مردان فداکاري دانست که در راه آرمان‌هاي بلند خويش و در راه حفظ استقلال، آزادي و جمهوري اسلامي از بذل جان و مال خويش دريغ نداشتند.
حجت‌الاسلام و المسلمين جمشيدي افزود: مردان و زنان ايران اسلامي همزمان با دهه فجر با اعلام پايمردي و ايستادگي خود به همه زياده‌خواهان عالم مي‌گويند: تا جان در بدن داريم در راه حفظ ارزش‌هاي اسلام و انقلاب اسلامي و دفاع از کيان نظام مقدس جمهوري اسلامي لحظه‌اي از پاي نخواهيم نشست.
وي اضافه کرد: در خاتمه دهه فجر مردم عزيز پرخروش‌تر از سال‌هاي گذشته با شرکت در راهپيمايي 22 بهمن شکوه و عزت ايران اسلامي را در حمايت از انقلاب آرماني خود به نمايش خواهند گذاشت و مشت محکمي بر دهان ياوه‌گويان و استکبار جهاني خواهند زد.

 1 نظر

آزمون تعيين سطح سردبيران نشريات مدارس علميه خواهران برگزار مي‌شود

18 آبان 1391 توسط جانقلیان


مدير پرورشي حوزه‌هاي علميه خواهران:
آزمون تعيين سطح سردبيران نشريات مدارس علميه خواهران برگزار مي‌شود
مدير پرورشي حوزه‌هاي علميه خواهران کشور گفت: آزمون سراسري تعيين سطح سردبيران نشريات مدارس علميه خواهران 30 آبان ماه به صورت هماهنگ در مدارس علميه خواهران کشور برگزار مي‌شود.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران خانم ناصح با اشاره به فعاليت 142 نشريه در مدارس علميه خواهران کشور، بيان کرد: سردبيران اين نشريات با دريافت جزوات آموزشي و گذراندن آموزش‌هاي حضوري و غير حضوري مستمر، در آزمون تعيين سطح علمي شرکت خواهند کرد.
وي با بيان اينکه دوره‌هاي کوتاه‌مدت حضوري آموزش نشريه‌نگاران حوزه‌هاي علميه خواهران در فواصل مختلف برگزار ‌شده است،‌ افزود: در آموزش‌هاي غيرحضوري، آموزش بر اساس جزوه و يا کتاب مشخصي انجام شده است.
وي افزود: ارتقاء سطح علمي سردبيران نشريات مدارس علميه خواهران يکي از اهداف برگزاري اين آزمون است.
ناصح با بيان اينکه تاکنون 6 دوره حضوري آموزش کوتاه‌مدت نشريه‌نگاري شامل سردبيران و تربيت مربي ارزياب نشريات در مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران برگزار شده است، اضافه کرد: به کساني که موفق به کسب نمره قبولي اين دوره شوند، گواهي‌نامه پايان دوره اعطا خواهد شد

 1 نظر

ويژه‌نامه غدير خم در پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران قرار گرفت

10 آبان 1391 توسط جانقلیان


مدير پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران:
ويژه‌نامه غدير خم در پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران قرار گرفت
مدير پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران گفت: ويژه‌نامه غدير خم در پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران محمدتقي جليلي اين ويژه‌نامه را مشتمل بر مقالات و مطالبي در ارتباط با واقعه غدير خم و اميرالمومنين حضرت علي(ع)‌ دانست.
وي اضافه کرد: در اين ويژه‌نامه به بررسي علمي و اجتماعي واقعه غدير همراه با ارائه روايات و احاديث متعدد در مورد غدير پرداخته شده است.
مدير پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران افزود: غدير در قرآن و عترت و اسناد غدير از جمله مطالبي است که به منظور بيان استنادات واقعه غدير در اين ويژه‌نامه گنجانده شده است.
وي با بيان اينکه متن، شرح و سند حديث غدير در ويژه‌نامه غدير ارائه شده است، اضافه کرد: در مقاله‌اي با عنوان 23 روز با غدير به قلم دکتر عدنان درخشان به تشريح واقعه غدير از 23 روز قبل از آن پرداخته شده است.
جليلي آداب غدير از نگاه روايات را يکي ديگر از مقالات اين ويژه‌نامه دانست و گفت: در مقاله‌اي با عنوان اهل سنّت و واقعه غدير به نگاه اهل سنت به واقعه غدير پرداخته شده است.
وي با اشاره به وجود احاديث متعدد در مورد واقعه غدير افزود: در ويژه‌نامه غدير، چهل حديث برگزيده شده و در اختيار کاربران قرار گرفته است.
مدير پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران با اشاره به اينکه خطبه غدير در اين ويژه‌نامه ذکر شده است، يادآور شد: تبيين نظام سياسي اسلام در غدير، غدير و فلسفه سياسي اسلام، حضور بانوان در نقل حديث غدير و بخشي از فضائل حضرت علي(ع) بخش ديگري از مطالب اين ويژه‌نامه را تشکيل مي‌دهند.
وي خاطرنشان کرد: علاقه‌مندان به استفاده از مطالب اين ويژه‌نامه مي‌توانند به پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران به نشاني www.whc.ir مراجعه کنند.

 4 نظر

بانوان طلبه باورمندي غدير را در خانواده‌ها گسترش دهند

10 آبان 1391 توسط جانقلیان


مدير ساماندهي امور پژوهشي واحدهاي حوزوي حوزه‌هاي علميه خواهران:
بانوان طلبه باورمندي غدير را در خانواده‌ها گسترش دهند
مدير ساماندهي امور پژوهشي واحدهاي حوزوي حوزه‌هاي علميه خواهران گفت: بانوان طلبه مي‌توانند مي‌توانند باورمندي غدير را از تربيت فرزندان و در سطح خانواده تا محيط‌هاي جهاني گسترش دهند.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران صديقه افشار با اشاره به اينکه امروزه ابزار اطلاع رساني در فضاي حقيقي و به ويژه مجازي جلوي هر بهانه‌اي براي کوتاهي در امر تبليغ را سد مي‌کند، افزود: جهان تشنه حقيقت است و اين عطش را جز مکتب اهل بيت(ع) فرو نمي نشاند.
وي ابلاغ پيام غدير به ويژه براي مبلغان ديني و آنها که درد دين دارند را ضروري دانست و ادامه داد: بايد به اقتضاي پيشرفت‌هاي روز، از ابزار فراهم‌آمده استفاده کرد. اين پيام در برخي قالب‌ها مثل عرصه‌هاي هنري که کارآيي گسترده‌تر و ماندگارتري دارد، کمتر ريخته شده است.
مدير ساماندهي امور پژوهشي واحدهاي حوزوي حوزه‌هاي علميه خواهران اضافه کرد: مداخل پژوهشي فراواني هم دارد که مي توان با واکاوي زواياي گوناگون‌، به وظيفه تبليغي خود در آن عمل کرد.
وي واقعه غدير را زا مسلمات تاريخي دانست و گفت: در منابع اهل تسنن و تشيع به بيش از يکصد طريق اعلام جانشيني امير مومنان علي(ع) توسط حضرت رسول(ص) نقل شده است. بعضي از کساني که بعد از رحلت نبي مکرم(ص) مدعي خلافت شدند، جزو اولين کساني هستند که اين جانشيني را در صحراي غدير به امير مومنان(ع) تبريک گفتند.
افشار يادآور شد: از حجه الوداع و واقعه غدير تا رحلت پيامبر(ص) صد روز هم فاصله نشد. هزاران حج‌گزار از بلاد اسلامي شاهد وقايع غدير بودند. دعاي پيامبر(ص)را در حق علي(ع) به گوش خود شنيده بودند که «اللهم وال من والاه وعاد من عاداه…» با اين حال چه شد که که در فاصله‌اي‌ چنين کوتاه حتي در حضور و شهود خود ترديد کردند وحکم خدا را ناديده انگاشتند. وي اين امر را دليلي بر لزوم ابلاغ پيام غدير در هر عصر و بر هر نسل دانست و اظهار کرد: قوام دين جز با ولايت اهل بيت(ع) امکان پذير نيست. عدم پذيرش اين موضوع نوعي اهانت به پيامبر اکرم(ص) است. پيامبري که حتي اگر براي چند روز مدينه را به عنوان مرکز حکومت اسلامي ترک مي کردند، براي خود جانشيني مي‌گماردند، چگونه مي شود که امت را براي هميسشه ترک گويند بدون اينکه براي تعيين جانشين اقدامي کرده باشند.

 

 نظر دهید »

تاکنون 2200 اثر از بانوان طلبه به جشنواره علامه حلي ارائه شده است

09 آبان 1391 توسط جانقلیان


مدير ساماندهي امور پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران:
تاکنون ارائه 2200 اثر از بانوان طلبه به جشنواره علامه حلي ارسال شده است
مدير ساماندهي امور پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران گفت: تاکنون حدود 2هزار و 200 اثر پژوهشي از سوي بانوان حوزوي به جشنواره علامه حلي ارسال شده است.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران حجت‌الاسلام جواد اسماعيل‌نيا با اشاره به اينکه طلاب و معاونان پژوهش مدارس علميه خواهران از دو طريق مي‌توانند آثار خود را براي شرکت در جشنواره علامه حلي ارائه کنند، افزود: يکي از اين طرق ارائه اثر در سامانه فراخوان‌هاي پژوهشي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران و روش ديگر ثبت نام و ارسال اثر به دبيرخانه جشنواره علامه حلي است.
وي با اشاره به اينکه 15 آبان‌ماه به عنوان مهلت نهايي ارائه آثار به جشنواره علامه حلي تعيين شده است، اضافه کرد: تاکنون حدود هزار و 500 اثر از طريق سامانه فراخوان‌هاي پژوهشي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران و حدود 700 اثر از طريق دبيرخانه جشنواره علامه حلي از بانوان حوزوي دريافت شده است.
مدير ساماندهي امور پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران با اشاره به اينکه در ثبت نام از طريق دبيرخانه اين جشنواره لازم است، اصل اثر نيز به دبيرخانه جشنواره علامه حلي ارسال شود، گفت: در ثبت نام از طريق سامانه فراخوان‌هاي پژوهشي صرفا فايل اثر به اين سامانه ارسال مي‌شود.
وي با اشاره به اينکه در شرکت طلاب در جشنواره علامه حلي شرط سني لحاظ مي‌شود، گفت: به منظور حضور طلاب در فعاليت‌هاي پژوهشي، معاونت پژوهش مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران، جشنواره بانوي کرامت را برگزار مي‌کند تا آثار پژوهشي ساير بانوان پژوهشگر را نيز دريافت و آنها را در رقابتي پژوهشي شرکت دهد.
حجت‌الاسلام اسماعيل‌نيا مهلت ارائه آثار به جشنواره بانوي کرامت را پايان آبان‌نامه ذکر کرد و اظهار کرد: تاکنون 600 اثر از طريق سامانه فراخوان‌هاي پژوهشي به دبيرخانه جشنواره بانوي کرامت ارسال شده است.

 1 نظر

طراحي دو رشته براي مقطع سطح چهار حوزه‌هاي علميه خواهران

04 آبان 1391 توسط جانقلیان


مدير دفتر برنامه‌ريزي و ارزيابي آموزشي حوزه‌هاي علميه خواهران:
طراحي دو رشته براي مقطع سطح چهار حوزه‌هاي علميه خواهران
مدير دفتر برنامه‌ريزي و ارزيابي آموزشي حوزه‌هاي علميه خواهران از طراحي دو رشته براي مقطع سطح چهار حوزه‌هاي علميه خواهران خبر داد.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران حجت‌الاسلام امين نصيري‌پور مدير دفتر برنامه‌ريزي و ارزيابي آموزشي حوزه‌هاي علميه خواهران گفت: معاونت آموزش اين مرکز به منظور تکميل هرم آموزشي و نيز فراهم آوردن امکان ادامه تحصيل خواهران در مقطع سطح 4 اقدام به طراحي کليات سطح 4 حوزه‌هاي علميه خواران نمود.
وي افزود: در پي اين کار طراحي سطح چهار رشته‌ها را در دستور کار قرار گرفت.
مدير دفتر برنامه‌ريزي و ارزيابي آموزشي حوزه‌هاي علميه خواهران اظهار کرد: هم اکنون طراحي دو گرايش فقه خانواده و فقه عبادي در گروه علمي فقه و اصول معاونت آموزش مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران نهايي شده است و به محض ابلاغ کليات سطح چهار، به منظور تصويب به شوراي سياستگزاري حوزه‌هاي علميه خواهران ارائه خواهد شد.
وي ساير رشته‌هاي سطح چهار که مقدمات طراحي آنها در مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران انجام پذيرفته است را شامل تفسير و علوم قرآن و کلام اسلامي دانست.
وي با اشاره به اينکه در حال حاضر مقاطع سطح دو(کارشناسي) و سه(کارشناسي ارشد) براي طلاب حوزه‌هاي علميه خواهران تعريف شده است و اجرا مي‌شود، گفت: طراحي مقطع سطح چهار براي حوزه‌هاي علميه خواهران از مدتي قبل آغاز شده است و با تصويب شوراي سياست‌گزاري حوزه‌هاي علميه خواهران به نتيجه خواهد رسيد.

 4 نظر

طرح مديريت تحول در نظام تعليم و تربيت حوزه‌هاي خواهران تهيه شد

02 آبان 1391 توسط جانقلیان


دبير شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي حوزه‌هاي علميه خواهران:
طرح مديريت تحول در نظام تعليم و تربيت حوزه‌هاي خواهران تهيه شد
دبير شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي حوزه‌هاي علميه خواهران از تهيه طرح‌نامه مديريت تحول در نظام تعليم و تربيت حوزه‌هاي علميه خواهران خبر داد.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران حجت‌الاسلام علي‌اکبر حصاري با اشاره به فعاليت‌هاي شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي حوزه‌هاي علميه خواهران اظهار کرد: يکي از محورهاي اصلي کار اين شورا تحول در نظام تعليم و تربيت حوزه‌هاي علميه خواهران است در اين زمينه طرح‌نامه مديريت تحول آماده شده و به تصويب شوراي معاونين مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران رسيده است، اما بررسي در دبيرخانه شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي، نيازمند تعيين تکليف از سوي شوراي سياست‌گزاري حوزه‌هاي علميه خواهران و تعيين و تامين بودجه مورد نياز است.
وي اين طرح را مبتني بر رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب و توصيه‌هاي مراجع معظم تقليد دانست و اضافه کرد: اين طرح با توجه به بازخوردهايي که از وضعيت فعلي گرفته شده است و با نگاه راهبردي به مجموعه تحولاتي که در جامعه وجود دارد يا براي آينده پيش‌بيني مي‌شود با رعايت مصالح حوزه‌هاي علميه ارائه خواهدشد.
دبير شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي حوزه‌هاي علميه خواهران تعريف خرده‌نظام‌هاي «فرهنگي‌ـ تربيتي»، «پژوهشي» و «تبليغي» را از محورهاي ديگر فعاليت شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي حوزه‌هاي علميه خواهران دانست و ادامه داد: بدين منظور سه کارگروه تخصصي براي تدوين پيش‌نويس نظام‌هاي فرهنگي‌تربيتي، پژوهشي و تبليغي پيش بيني کرده‌ايم که در صورت تعريف و تامين اعتبار به زودي با مشارکت معاونت‌هاي پژوهش و فرهنگي تشکيل خواهندشد و تکليف اين سه نظام که بخشي از نظام تعليم و تربيت هستند روشن و جاي خالي‌شان در نظام جامع تعليم و تربيت پر مي‌شود.
وي يکي ديگر از محورهاي فعاليت شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي را اصلاح همه عناصر و مولفه‌هاي تشکيل‌دهنده نظام آموزشي اين حوزه‌ها عنوان کرد و گفت: در حال حاضر نظام آموزشي حوزه‌هاي علميه خواهران، شکل سامان‌يافته‌اي دارد و درحال اجرا است و به صورت دائم در آن بازخوردگيري و اصلاح صورت مي‌گيرد.
حجت‌الاسلام حصاري با بيان اينکه اصلاح نظام آموزشي در دستور کار شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي قرار دارد، ادامه داد: اصلاحاتي که هم اکنون در اين نظام صورت مي‌گيرد مربوط به دوره عمومي سطح دو(کارشناسي) مي‌شود، اما جا دارد مقطع سطح سه(کارشناسي ارشد) و تمام مولفه‌هاي نظام آموزشي در شوراي برنامه‌ريزي مورد بررسي و اصلاح قرار گيرد.
وي اين کار را مستلزم فراهم آمدن برخي مقدمات دانست و گفت: بايد اصلاح سرفصل‌ها، متون درسي، آمايش اساتيد، ارتقاء امکانات و ابزار آموزشي و بازنگري در گزينش و پذيرش در چارچوب اصلاح نظام آموزشي انجام پذيرد.
دبير شوراي برنامه‌ريزي آموزشي‌ـ تربيتي مرکزمديريت حوزه هاي علميه خواهران، کارآمدي نظام آموزشي را نيازمند اصلاح همه اين مولفه‌ها دانست و افزود: طي چند نوبت که موضوع اصلاح نظام آموزشي مطرح شده، تنها به بررسي و اصلاح برنامه بسنده شده است، اما اين موضوع ناکافي است.
وي برخي از ضعف‌ها و نواقص احتمالي نظام آموزشي را ناشي از ناکافي بودن تعداد اساتيد، عدم تناسب اساتيد و دروس و عدم دقت در شيوه‌هاي پذيرش دانست و افزود: هر کدام از اين موارد سهمي از کارآمدي يا ناکارآمدي نظام آموزشي را بر دوش دارند.
حجت‌الاسلام حصاري با بيان اينکه بايد علاوه بر برنامه آموزشي به چنين مواردي نيز توجه شود، اظهار کرد: اراده جدي مديران ارشد مرکز بر اين است که همه نظام آموزشي اصلاح شود.
وي يادآور شد: با تصويب شوراي سياست‌گزاري حوزه‌هاي علميه خواهران مبني بر بازنگري در مولفه‌هاي نظام آموزشي، انجام کار کارشناسي در اين مورد متوجه معاونت آموزش خواهد شد، چرا که اين معاونت عهده‌دار برنامه‌ريزي و اجراي نظام آموزشي است و بايد پيشنهادات خود را در مورد متون، آمايش اساتيد، پذيرش و … ارائه کند تا شوراي برنامه‌ريزي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران به بررسي و تصويب آن بپردازد.

 نظر دهید »

ايمان، اخلاق و فقه بايد همراه با هم در حوزه‌هاي علميه رشد کنند

01 آبان 1391 توسط جانقلیان


امام جمعه گرگان:
ايمان، اخلاق و فقه بايد همراه با هم در حوزه‌هاي علميه رشد کنند
نماينده ولي فقيه در استان گلستان و امام جمعه گرگان با اشاره به ابعاد مختلف فعاليت در حوزه‌هاي علميه گفت: بايد ايمان، اخلاق و فقه همراه با هم در حوزه‌هاي علميه رشد کنند.
آيت‌الله سيدکاظم نورمفيدي در جمع طلاب سطح دو و سه و اساتيد و کارکنان مدرسه عليمه الزهراء(س) گرگان با بيان اينکه تاريخچه تشکيل حوزه‌هاي علميه به زمان بعثت پيامبر اسلام(ص) بازمي‌گردد، افزود: حوزه‌هاي علميه در زمان امام باقر و امام صادق(ع) شکلي منسجم به خود گرفتند و امروز در جاي جاي اين کشور پهناور شاهد آن هستيم که حوزه‌هاي علميه راه‌اندازي مي‌شود.
موسس مدرسه علميه الزهرا(س) گرگان با اشاره به آيه 122 سوره توبه مراد از کلمه نفر در اين آيه را کوچ کردن به منظور تفقه در دين دانست و اضافه کرد: اين کار مانند زکات، روزه و حج به عنوان تکليف بر عهده همه مومنين اعم از زن و مرد قرار گرفته است. تعلم مسائل ديني ، واجب کفايي است که بايد عده‌اي اين رسالت را برعهده بگيرند و به شناخت دين بپردازند و به ديگران نيز آن را بياموزاند.
امام جمعه گرگان با بيان اينکه بر اساس اين آيه سه مسئوليت خطير برعهده حوزه‌هاي علميه قرار دارد، گفت: يکي از اين مسئوليت‌ها تفقه در دين است، تفقه به معناي فهم دقيق دين است که اساس و ريشه آن، ايمان واقعي به خداست.
وي شاخ و برگ اين ريشه را اعمال انسانها دانست و ادامه داد: اگر اين ريشه خشک شود اعمال انسان نيز بي ثمر خواهد بود. اگر ايمان و رابطه انسان با خدا تنظيم شود در همه چيز تاثير مي‌گذارد و همه چيز انسان رنگ الهي خواهد گرفت.
آيت‌الله نورمفيدي اظهار کرد: ايمان ، اخلاق و فقه همه بايد با هم رشد نمايند بنابراين يکي از مسئوليت‌هاي حوزه‌هاي علميه توجه به اين سه اصل است.
وي دومين مسئوليت حوزه‌هاي علميه با توجه به آيه 122 سوره توبه را انذار دانست و افزود: اين به معناي ترويج صحيح دين است.
وي سومين رسالت حوزه‌هاي علميه بر اساس اين آيه را منذَر بودن قبل از انذار ديگران دانست و اظهار کرد: تا فرد خودش خوف و خشيت نداشته باشد و تا نتواند در خود تحول ايجاد نمايد نمي‌تواند منذِر باشد؟ فرد انذار‌کننده بايد خود بهره‌اي از دين برده باشد.
وي در پايان بر تهجد و نماز شب تاکيد نمود و ادامه داد: از مهمترين عوامل ارتباط انسان با خدا، تهجد و مناجات شبانه است که باعث نورانيت و قرب به خداوند مي‌شود.


 3 نظر

مهلت شرکت در جشنواره علامه حلي تمديد شد

30 مهر 1391 توسط جانقلیان


معاون پژوهش حوزه‌هاي علميه خواهران:
معاون پژوهش حوزه‌هاي علميه خواهران گفت: مهلت شرکت در جشنواره پژوهشي علامه حلي تمديد شد.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران محمود خالقي گفت: با توجه به استقبال طلاب جوان از جشنواره پژوهشي علامه حلي و به منظور حضور بيشتر طلاب در اين جشنواره، شوراي سياست‌گزاري جشنواره علامه حلي مهلت ارائه آثار را تا 15 آبان تمديد کرد.
وي اضافه کرد: طلاب مي‌توانند با مراجعه به سامانه فراخوان‌هاي پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران در پايگاه اينترنتي اين مرکز به نشاني http://www.whc.ir اقدام به ثبت نام و ثبت اثر کنند.
معاون پژوهش حوزه‌هاي علميه خواهران با اشاره به دستاوردهاي بانوان طلبه در چهارمين جشنواره علامه حلي در سال گذشته افزود: حضور چشمگير بانوان طلبه در اين جشنواره از يک سو و افتخارات بزرگ کسب‌شده آنها از سوي ديگر قابل تقدير است. طلاب خواهر در چهارمين جشنواره علامه حلي هفت عنوان برگزيده و 13 عنوان شايسته تقدير را به خود اختصاص دادند.
وي با اشاره به قالب‌هاي مختلف آثار ارائه شده از سوي بانوان طلبه در سال گذشته تصريح کرد: در سال گذشته 15 اثر در قالب کتاب، 147 اثر در قالب مقاله و هزار و 222 اثر در قالب پايان‌نامه علمي به جشنواره علامه حلي ارائه شدند.
خالقي با بيان اينکه طلاب و اساتيد حوزه‌هاي علميه خواهران نسبت به مسائل روز جامعه حساس هستند و همواره در عرصه‌هاي پژوهشي سعي در ارائه راه‌هايي براي پيشبرد اهداف بلند نظام دارند، يادآور شد: در سال گذشته 111 مقاله توسط طلاب خواهر پيرامون شعار سال (جهاد اقتصادي)، 99 اثر در مورد مطالعات زنان و 62 اثر پيرامون جريان‌شناسي انحرافات عقيدتي ارائه شد.
وي گفت: از جمله اقدامات تشويقي معاونت پژوهش مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران براي شرکت هر چه بيشتر طلاب در جشنواره علامه حلي چاپ چکيده آثار برگزيدگان چهار جشنواره گذشته است که کارهاي مقدماتي اين کار نيز به پايان رسيده است.
معاون پژوهش حوزه‌هاي علميه خواهران با اشاره به رشد تعداد شرکت‌کنندگان در جشنواره علامه حلي اظهار کرد: تعداد بانوان حوزوي شرکت‌کننده در نخستين جشنواره علامه حلي هزار و 130 نفر بود اما اين تعداد در چهارمين جشنواره که سال گذشته برگزار شد، با 100 درصد رشد به 2هزار و 642 نفر رسيد.
وي از جشنواره علامه حلي به عنوان يکي از مهم‌ترين رخدادهاي پژوهشي سالانه در مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران ياد کرد و ادامه داد: اين مرکز هر سال با توجه ويژه و برنامه‌ريزي دقيق سعي در حضور حداکثري طلاب در جشنواره علامه حلي دارد.
معاون پژوهش حوزه‌هاي علميه خواهران با اشاره به فرمايش مقام معظم رهبري مبني بر اينکه حوزه پشتوانه پژوهشي و ديني نظام در حوزه عقيدتي است، افزود: در همين راستا معاونت پژوهش مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران بر خود لازم مي‌داند در عرصه ترويج فرهنگ پژوهش و تحقيق، تلاش مستمر و کارشناسانه داشته باشد پس با مشورت با نخبگان علمي پژوهشي با برنامه‌هاي زمان‌بندي شده به دنبال رساندن حوزه‌هاي علميه خواهران به جايگاهي درخشان در پژوهش است.
وي همچنين از تمديد مهلت ارائه آثار به جشنواره بانوي کرامت (دستاوردهاي پژوهشي) حوزه‌هاي علميه خواهران تا پايان آبان‌ماه خبر داد و اضافه کرد: اين جشنواره به ارسال مقاله با موضوع شعار سال در محورهاي کليات، ‌قرآن و سيره معصومين(ع)، حوزه‌هاي علميه، سياست و اقتصاد، ‌زن و خانواده و همچنين تحقيقات پاياني،‌ پايان‌نامه و‌ مقاله با موضوع آزاد براي افرادي که به دليل محدوديت سني قادر به شرکت در جشنواره علامه حلي نيستند اختصاص دارد.
وي اضافه کرد: ثبت نام و ارسال اثر اين افراد از طريق سامانه فراخوان‌هاي پژوهشي در پايگاه اطلاع‌رساني حوزه‌هاي علميه خواهران به نشاني www.whc.ir انجام مي‌گيرد.

 نظر دهید »

عرفه اي ديگر در راه است...

29 مهر 1391 توسط جانقلیان

دوستان عزیز:
 عرفه اي ديگر در راه است .اين عرفه را از دست ندهيم ودعاي روحبخش وزيباي آن را اينبار نیزبا ابا عبدالله الحسين"علیه السلام”

زمزمه كنيم .حسين جان چه زيبا با پروردگارت نيايش كرده اي،چه زيبا او را شكر گفته اي ،در سخت ترين شرايط…

به اميد آنكه روز ظهور مهدي “عجل الله تعالي فرجه"بعنوان عنصري كوچك در ميان ياران مهدي بمانيم

ودر روز همراهي او از قافله ي یارانش عقب نمانيم واز گروه گمراهان نباشيم …

در اين 5شنبه  هم كه با اين دعاي مقدس “عرفه ” همراه است .ميان دعا وثنا واشك ظهور مولايمان را از خالق بی همتا مي خواهيم .

تا شايد جمعه ي ديگر …

اين 5شنبه  را هم با ندبه وعرفه ونام آقا مي گذرانيم و بازهم در انتظار ظهور حضرتش مي مانيم *

او خواهد آمد خیلی زود.

منبع :” نویسنده :امیرحسین اشرفی”

 4 نظر

فضیلت ماه ذی الحجه

27 مهر 1391 توسط جانقلیان


دهه اول این ماه بسی فضیلت و شرافت دارد، این دهه ایامش ایام معلومات است كه در قرآن مجید ذكر آن شده است: «و یذكروا اسم الله فی ایّام معلومات».[1]
از رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ مروی است كه عمل خیر و عبادت در هیچ ایامی نزد حق تعالی محبوبتر نیست.[2]
دهه اول این ماه بسیار با ارزش است تا آن جا كه رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرموده اند: «روزهای پاكتر از این دهه، نزد خداوند نیست».[3]
اعمال دهه اول ذی الحجه
1. روزه گرفتن نه روز اول این دهه
2. در هر شب از دهه اول مابین نماز مغرب و عشاء دو ركعت نماز بجا آورد، در هر ركعت پس از حمد سوره توحید و سپس این آیه را بخواند: «و واعدنا موسی ثلثین لیله و اتممناهها بعشر فتمّ میقات ربّه اربعین لیله و قال موسی لأخیه هارون اخلفنی فی قومی و اصلح و لا تتّبع سبیل المفسدین» تا شریك ثواب حاجیان گردد، بدون این كه از ثواب آنان چیزی كاسته شود.
ما به موسی، سی شب مهلت دادیم و ده شب دیگر بر آن افزودیم و دیدار با خدایش چهل شب كامل گردید. موسی به هارون برادرش گفت: جانشین من در میان قبیله ام باش، آرامش را برقرار ساز و پیروی از راه بدكاران مكن.[4]
نماز حضرت فاطمه ـ سلام الله علیها ـ در روز اول
روز بسیار مباركی است و در آن چند عمل وارد است: اول روزه، كه ثواب زیاد دارد، دوم نماز.
نماز حضرت فاطمه ـ سلام الله علیها ـ كه آن چهار ركعت است به دو سلام، مثل نماز امیر المؤمنین ـ علیه السّلام ـ در هر ركعت حمد یك مرتبه و توحید پنجاه مرتبه و بعد از سلام تسبیح آن حضرت بخواند و بگوید:
«سبحان ذی العزّ الشّامخ المنیف سبحان ذی الجلال البانخ العظیم سبحان ذی الملك الفاخر القدیم سبحان من یری اثر النّمله فی الصّفا سبحان من یری وقع الطّیر فی الهواء سبحان من هو هكذا و لا هكذا غیره».[5]
نماز روز عرفه (روز نهم)
چون وقت زوال شد، زیر آسمان رود و نماز ظهر و عصر را با ركوع و سجود نیكو به عمل آورد و چون فارغ شود دو ركعت نماز بخواند، در ركعت اول بعد از حمد سوره توحید و در ركعت دوم بعد از حمد سوره كافرون بخواند. به گناهان خویش اقرار و اعتراف نماید و آن گاه بگوید: «سبحان الذی فی السّماء…».[6]
یاد آوری می‎شود كه برای ماه محرم نمازهایی هست كه در كتاب شریف مفاتیح الجنان به تفصیل آورده شده است.

[1] . سوره حج، آیه 28.
[2] . مفاتیح الجنان، ص 510.
[3] . تقویم عبادی، ص 105.
[4] . اقبال، ص 317، وسائل الشیعه، ج 3، ص 296، المصباح المنیر، ص 436.
[5] . مفاتیح الجنان، ص 514.
[6] . مفاتیح الجنان، ص 527

 نظر دهید »

مردی نیکوکار در خدمت امام جواد(ع)

24 مهر 1391 توسط جانقلیان

 

مردی نیکوکار در حال نشاط و خوشحالی خدمت حضزت امام جواد(ع)رسید.
حضرت فرمود : چه خبر است که این چنین مسروری ؟
مرد عرض کرد : از پدر شما شنیدم که فرمود: بهترین روز شادی انسان روزی است که خداوند توفیق انجام کارهای نیک و خیرات و احسان به او دهد و او را در حل مشکلات برادران دینی موفق بدارد . امروز نیازمندانی از جاهای مختلف به من مراجعه کردندو به خواست خداوند گرفتاری هایشان حل شد و نیاز ده نفر از نیازمندان را برطرف کردم بدین جهت چنین سرور و شادی به من دست داده است .
امام جواد(ع) فرمود : به جانم سوگند شایسته است چنین شاد و خوشحال باشی به شرط اینکه اعمالت را ضایع نکرده و نیز در آینده باطل نکنی . سپس امام فرمود :
ای آنکه ایمان آورده اید اعمال نیک خود را با منت نهادن و اذیت کردن باطل نکنید .

کشکول نراقی از علی اکبر حیدری نراقی ص 468

 2 نظر

- پاسخ مبسوط امام جواد به يك سؤال فقهىِ حجّ

22 مهر 1391 توسط جانقلیان


« قالَ الْمأْمُونُ: يا يَحْيى سَلْ أَبا جَعْفَر عَنْ مَسْأَلَة فِى الْفِقْهِ لِتَنْظُرَ كَيْفَ فِقْهُهُ؟ فَقالَ يَحْيى: يا أَبا جَعْفَر أَصْلَحَكَ اللّهُ ما تَقُولُ فى مُحْرِم قَتَلَ صَيْدًا؟ فَقالَ أَبُو جَعْفَر(عليه السلام):قَتَلَهُ فى حِلٍّ أَوْ حَرَم، عالِمًا أَوْ جاهِلاً، عَمْدًا أَوْ خَطَأً، عَبْدًا أَوْ حُرًّا صَغيرًا أَوْ كَبيرًا، مُبْدِئًا أَوْ مُعيدًا، مِنْ ذَواتِ الطَّيْرِ أَوْ غَيْرِهِ؟مِنْ صِغارِ الطَّيْرِ أَوْ كِبارِهِ. مُصِرًّا أَوْ نادِمًا بِاللَّيْلِ أَوْ فى أَوْكارِها أَوْ بِالنَّهارِ وَ عَيانًا، مُحْرِمًا لِلْحَجِّ أَوْ لِلْعُمْرَةِ؟قالَ : فَانْقَطَعَ يَحْيى إِنْقِطاعًا لَمْ يَخْفَ عَلى أَحَد مِنْ أَهْلِ الَْمجْلِسِ إِنْقِطاعُهُ وَ تَحَيَّرَ النّاسُ عَجَبًا مِنْ جَوابِ أَبِى جَعْفَر(عليه السلام).
…فَقالَ الْمأْمُونُ: يا أَبا جَعْفَر إِنْ رَأَيْتَ أَنْ تُعَرِّفَنا ما يَجِبُ عَلى كُلِّ صِنْف مِنْ هذِهِ الاَْصْنافِ فى قَتْلِ الصَّيْدِ؟فَقالَ(عليه السلام): إِنَّ الُمحْرِمَ إِذا قَتَلَ صَيْدًا فِى الْحِلِّ وَ كانَ الصَّيْدُ مِنْ ذَواتِ الطَّيْرِ مِنْ كِبارِها فَعَلَيْهِ الْجَزاءُ مُضاعَفًا. وَ إِنْ قَتَلَ فَرْخًا فِى الْحِلِّ فَعَلَيْهِ حَمَلٌ قَدْ فُطِمَ فَلَيْسَتْ عَلَيْهِ الْقيمَةُ لاَِنـَّهُ لَيْسَ فِى الْحَرَمِ. وَ إِذا قَتَلَهُ فِى الْحَرَمِ فَعَلَيْهِ الْحَمَلُ وَ قيمَةُ الْفَرْخِ. وَ إِنْ كانَ مِنَ الْوَحْشِ فَعَلَيْهِ فى حِمارِ الْوَحْشِ بَقَرَةٌ وَ إِنْ كانَ نَعامَةً فَعَلَيْهِ بَدَنَةٌ. فَإِنْ لَمْ يَقْدِرْ فَإِطْعامُ سِتّينَ مِسْكينًا. فَإِنْ لَمْ يَقْدِرْ فَلْيَصُمْ ثَمانِيَةَ عَشَرَ يَوْمًا. وَ إِنْ كانَ بَقَرَةً فَعَلَيْهِ بَقَرَةٌ، فَإِنْ لَمْ يَقْدِرْ فَلْيُطْعِمْ ثَلاثينَ مِسْكينًا، فَإِنْ لَمْ يَقْدِرْ فَلْيَصُمْ تِسْعَةَ أَيّام. وَ إِنْ كانَ ضَبْيًا فَعَلَيْهِ شاةٌ، فَإِنْ لَمْ يَقْدِرْ فَلْيُطْعِمْ عَشَرَةَ مَساكينَ، فَإِنْ لَمْ يَجِدْ فَلْيَصُمْ ثَلاثَةَ أَيّام.
وَ إِنْ أَصابَهُ فى الْحَرَمِ فَعَلَيْهِ اْلْجَزاءُ مُضاعَفًا « هَدْيًا بالِغَ الْكَعْبَةِ» حَقًّا واجِبًا أَنْ يَنْحَرَهُ إِنْ كانَ فى حَجٍّ بِمِنًى حَيْثُ يَنْحَرُ النّاسُ. وَ إِنْ كانَ فى عُمْرَة يَنْحَرُهُ بِمَكَّةَ فى فِناءِ الْكَعْبَةِ وَ يَتَصَدَّقُ بِمِثْلِ ثَمَنِهِ حَتّى يَكُونَ مُضاعَفًا، وَ كَذلِكَ إِذا أَصابَ أَرْنَبًا أَوْ ثعْلَبًا فَعَلَيْهِ شاةٌ وَ يَتَصَدَّقُ بِمِثْلِ ثَمَنِ شاة. وَ إِنْ قَتَلَ حَمامًا مِنْ حَمامِ الْحَرَمِ فَعَلَيْهِ دِرْهَمٌ يَتَصَدَّقُ بِهِ. وَ دِرْهَمٌ يَشْتَرى بِهِ عَلَفًا لِحَمامِ الْحَرَمِ. وَ فِى الْفَرْخِ نِصْفُ دِرْهَم. وَ فِى الْبَيْضَةِ رُبْعُ دِرْهَم وَ كُلُّ ما أَتى بِهِ الُمحْرِمُ بِجَهالَة أَوْ خَطَإ فَلا شَىْءَ عَلَيْهِ إِلاَّ الصَّيْدَ. فَإِنَّ عَلَيْهِ فيهِ الْفِداءَ بِجَهالَة كانَ أَمْ بِعِلْم، بِخَطَإ كانَ أَمْ بِعَمْد. وَ كُلُّ ما أَتى بِهِ الْعَبْدُ فَكَفّارَتُهُ عَلى صاحِبِهِ مِثْلُ ما يَلْزَمُ صاحِبَهُ. وَ كُلُّ ما أَتى بِهِ الصَّغيرُ الَّذى لَيْسَ بِبالِـغ فَلا شَىْءَ عَلَيْهِ. فَإِنْ عادَ فَهُوَ مِمَّنْ يَنْتَقِمُ اللّهُ مِنْهُ. وَ إِنْ دَلَّ عَلَى الصَّيْدِ وَ هُوَ مُحْرِمٌ وَ قُتِلَ الصَّيْدُ فَعَلَيْهِ فيهِ الْفِداءُ. وَ المُصِّرُّ عَلَيْهِ يَلْزَمُهُ بَعْدَ الْفِداءِ الْعُقُوبَةُ فِى الاْخِرَةِ. وَ النّادِمُ لا شَىْءَ عَلَيْهِ بَعْدَ الْفِداءِ فِى الاْخِرَةِ. وَ إِنْ أَصابَهُ لَيْلاً أَوْكارَها خَطَأً فَلا شَىْءَ عَلَيْهِ إِلاّ أَنْ يَتَصَيَّدَ بِلَيْل أَوْ نَهار فَعَلَيْهِ فيهِ الْفِداءُ، وَ الُْمحْرِمُ لِلْحَجِّ يَنْحَرُ الْفِداءَ بِمَكَّةَ.
مأمون به يحيى بن اكثم گفت: از ابوجعفر (امام محمد تقى) مسأله اى فقهى بپرس تا بنگرى در فقه چگونه است.
يحيى گفت: اى ابا جعفر! خدا كارت را رو به راه كند، چه مىگويى درباره مُحرمى كه شكارى را كشته است؟امام جواد(عليه السلام) گفت: آن صيد را در حِلّ كشته يا در حَرَم؟ عالم بوده يا جاهل؟ به عمد بوده يا به خطا؟ آن مُحْرم بنده بوده يا آزاد؟ صغير بوده يا كبير؟ نخستين صيد او بوده يا صيد دوباره او؟ آن صيد پرنده بوده يا غير آن؟ پرنده كوچك بوده يا بزرگ؟ مُحرم باز قصدِ صيدِ پرنده دارد و مُصِّر است يا تائب؟ اين صيد در شب بوده و از آشيانه بوده يا در روز و آشكارا؟ مُحرم براى حجّ بوده يا عُمره؟راوى گويد: يحيى بن اكثم طورى واماند كه واماندگىاش بر احدى از اهل مجلس پوشيده نماند و همه مردم از جواب امام جواد(عليه السلام)در شگفت ماندند.
بعد از آن كه مردم پراكنده شدند، مأمون گفت: اى اباجعفر! اگر صلاح بدانى، آنچه را كه بر هر صنف از اين اصناف در قتل صيد، واجب است به ما بشناسان! امام جواد(عليه السلام) در پاسخ فرمود:چون مُحرم، صيدى از پرنده هاى بزرگ را در حِلّ بكشد، يك گوسفند كفّاره بر او باشد. و اگر در حرم باشد كفّاره دوچندان است. و اگر جوجه اى را در حلّ بكشد برّه از شير گرفته اى بر اوست و بها بر او نيست چون در حرم نبوده است. و اگر در حرم باشد برّه و بهاى جوجه هر دو به عهده اوست. و اگر آن صيد حيوان وحشى باشد، در گورخر وحشى گاوى بايد. و اگر شتر مرغ است يك شتر بايد. و اگر نتواند شصت مسكين را اطعام كند. و اگر آن را هم نتواند هجده روز روزه بدارد. و اگر شكار، گاو باشد بر او گاوى است. و اگر نتواند سى مسكين را طعام بدهد. و اگر آن را هم نتواند نُه روز روزه بگيرد. و اگر آهو باشد يك گوسفند بر اوست، و اگر نتواند ده مسكين را طعام دهد. و اگر نتواند سه روز را روزه بدارد. و اگر در حرم شكارش كرده كفّاره دوچندان است و بايد آن را به كعبه رساند و قربانى كند و حقِّ واجب است كه اگر در احرام حجّ باشد، كفّاره را در منى بكشد آنجا كه قربانگاه مردم است. و اگر در عمره باشد در مكّه و در پناه كعبه بكشد. و به اندازه بهايش هم صدقه بدهد تا دو چندان باشد. و همچنين اگر خرگوشى يا روباهى صيد كند يك گوسفند بر اوست و به اندازه بهايش هم بايد صدقه بدهد. و اگر يكى از كبوتران حرم را بكشد يك درهم صدقه دهد و درهم ديگرى هم دانه بخرد براى كبوتران حرم. و اگر جوجه باشد نيم درهم. و اگر تخم باشد يك چهارم درهم. و هر خلافى كه مُحرم از راه نادانى و يا خطا مرتكب شود كفّاره ندارد، جز همان صيد كه كفّاره دارد، جاهل باشد يا عالم، خطا باشد يا عمد. و هر خلافى بنده كند تمام كفّارهاش بر مولاى اوست. و هر خلافى كودك نابالغ كند چيزى بر او نيست. و اگر بار دوّمِ صيد او باشد خدا از او انتقام كشد [و كفّاره ندارد]. اگر مُحرم شكار را به ديگرى نشان بدهد و او آن را بكشد كفّاره بر اوست. و آن كه اصرار دارد و توبه نكرده پس از كفّاره، عذاب آخرت هم دارد. و اگر پشيمان است پس از كفّاره، عذاب آخرت ندارد. اگر شبانه از آشيانه به خطا شكار كرده چيزى بر او نيست، مگر قصد شكار داشته باشد. و اگر عمداً شكار كند، در شب باشد يا روز، كفّاره بر اوست. و آن كه مُحرم به حجّ است بايد كفّاره را در مكّه قربانى كند

منبع :

 1 نظر

نظام تيپ‌بندي پژوهشي مدارس علميه خواهران اجرا مي‌شود

22 مهر 1391 توسط جانقلیان


مدير دفتر برنامه‌ريزي وارزيابي پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران:
نظام تيپ‌بندي پژوهشي مدارس علميه خواهران اجرا مي‌شود
مدير برنامه‌ريزي پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران گفت: نظام تيپ‌بندي پژوهشي مدارس علميه خواهران اجرا مي‌شود.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران حجت‌الاسلام علي‌اکبر حصاري با اشاره به اينکه اين نظام، مدارس علميه را در سه سطح (تيپ) متفاوت تيپ‌بندي مي‌کند، افزود: در حال حاضر شاخص‌ها و مولفه‌هاي محيط پژوهشي در پنج فصل شامل تشکل‌ها، نيروي انساني، امکانات، فضاي پژوهشي و فعاليت‌ها استخراج شده است و براي تعيين وزن در جدول قرار گرفته است.
وي ادامه داد: اين شاخص‌ها در حال توزيع در سطح مدارس علميه است، تا معاونين پژوهش مديريت‌هاي استاني و مدارس علميه خواهران نظرات خود را نسبت به وزن هر مولفه و شاخص بيان کرده و بر اساس برآيند کلي آن، وزن شاخص‌ها در هر تيپ مشخص شود.
مدير برنامه‌ريزي پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران اضافه کرد: پس از تعيين چارچوب تيپ، اطلاعات مدارس دريافت مي‌شود و تمام مدارس در يکي از سه تيپ دسته‌بندي مي‌شوند.
وي با اشاره به آثار و فوايد تيپ‌بندي پژوهشي مدارس علميه اظهار کرد: اين کار باعث مي‌شود سطح انتظار از انجام فعاليت‌هاي پژوهشي از مدارس علميه و سنجش و ارزيابي فعاليت ها عادلانه و واقع‌بينانه صورت پذيرد.
حجت‌الاسلام حصاري افزود: در حال حاضر در امتيازدهي به گزارش عملکرد پژوهشي مدارس علميه، صرفا به عملکرد پژوهشي آن توجه مي‌شود، اما پس از تيپ‌بندي مدارس، هر مدرسه با مدارس هم‌تيپ مورد ارزيابي قرار خواهد گرفت.
وي تيپ‌بندي پژوهشي مدارس علميه را پيش‌نياز مديريت کيفي و اجراي سياست‌هاي ارتقايي دانست و گفت: به منظور ارتقاء استانداردهاي علمي پژوهشي ناگزير از اجراي تيپ‌بندي پژوهشي هستيم.
مدير برنامه‌ريزي پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران با اشاره به اينکه پس از اجراي تيپ‌بندي پژوهشي مدارس، قطب‌بندي پژوهشي استان‌ها و مناطق نيز انجام خواهد پذيرفت، اظهار کرد:‌ در آينده بر اساس کيفيت‌ها و ظرفيت‌هايي که استان‌ها و مناطق مختلف به منصه ظهور مي‌رسانند و به فعليت در مي‌آورند، استان‌ها متناسب با آن قابليت قطب‌بندي مي‌شوند. بر اين اساس مشخص مي‌شود، هر استان قطب کدام يک از فعاليت‌هاي پژوهشي يا علمي‌پژوهشي در مجموعه حوزه‌هاي علميه خواهران باشد.
وي با اشاره به مشکلات نظام ارزشيابي پژوهشي فعلي حوزه‌هاي علميه خواهران تصريح کرد: در حال حاضر در ارزيابي مدارس علميه خواهران، برخي مدارس علميه که از امکانات و ظرفيت بالاتري برخوردار هستند، هرساله عناوين برتر و امتيازات بالاتر را به خود اختصاص مي‌دهند. اين مدارس علميه در شهرهاي برخوردار قرار داشته و بودجه، امکانات، منابع علمي، استاد، نيروي انساني بهتري دراختيار دارند.
حجت‌الاسلام حصاري اضافه کرد: در اين چرخه هيچ‌گاه مدارس ضعيف‌تر قرار نمي‌گيرند و ميزان رشد آنها مورد لحاظ قرار نمي‌گيرد. اما با استقرار نظام تيپ‌بندي پژوهشي هر مدرسه علميه در تيپ خود مورد ارزيابي قرار خواهد گرفت

 نظر دهید »

جشنواره‌هاي استاني علامه حلي توسعه مي‌يابد

18 مهر 1391 توسط جانقلیان


مدير ساماندهي امور پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران:
جشنواره‌هاي استاني علامه حلي توسعه مي‌يابد
مدير ساماندهي امور پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران گفت: مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران از توسعه جشنواره‌هاي استاني علامه حلي استقبال مي‌کند.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران حجت‌الاسلام جواد اسماعيل‌نيا با اشاره به برگزاري جشنواره استاني علامه حلي در استان‌هاي تهران، اصفهان و خراسان در سال‌هاي اخير تصريح کرد: برگزاري اين جشنواره‌ها سبب استقبال بيش از پيش طلاب و شکوفا شدن استعدادها در اين استان‌ها شد.
وي اضافه کرد: در صورتي که استان‌هاي ديگر نيز مقدمات کار را فراهم کنند، مرکز از برگزاري جشنواره علامه حلي در استان‌هاي ديگر هم استقبال مي‌کند.
وي با اشاره به ضرورت توليد علم و نوآوري در علوم ديني افزود: معاونت پژوهش مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران در همين راستا برنامه‌هاي دانش‌بنيان و کارشناسانه‌اي را در ترويج فرهنگ پژوهشي و تشويق طلاب و اساتيد به نوآوري‌هاي علمي در دستور کار دارد.
مدير ساماندهي امور پژوهشي حوزه‌هاي علميه خواهران شرکت فعال در جشنواره علامه حلي ويژه طلاب با کمتر از 31 سال سن و جشنواره بانوي کرامت ويژه طلابي که شرايط حضور جشنواره علامه حلي را ندارند با هدف ايجاد رقابت علمي در حوزه‌هاي علميه را از جمله اين برنامه‌هاي دانش‌بنيان ذکر کرد.
وي با اشاره به تخصيص اعتبار پژوهشي براي ترويج فرهنگ کتاب و مقاله‌نويسي در 15 استان کشور در سال گذشته، اضافه کرد: اين کار با هدف تربيت طلاب مستعد در عرصه پژوهش انجام شد و اميدواريم مديريت‌هاي استاني حوزه‌هاي علميه خواهران حداکثر تلاش خود را براي استفاده بهينه از اين اعتبارات به کار ببرند.
حجت‌الاسلام اسماعيل‌نيا حضور بانوان و موفقيت آنان در بخش پايان‌نامه سطح دو در جشنواره علامه حلي را تحسين‌برانگيز دانست و گفت: حوزه‌هاي علميه خواهران در بخش کتاب و مقالات نيز بايد تلاش بيشتري به کار گيرند تا در اين دو عرصه نيز شاهد موفقيت بيشتر طلاب باشيم.
وي با اشاره به اينکه تعداد بانوان شرکت‌کننده مقطع سطح سه در جشنواره علامه حلي حدود يک‌دهم تعداد طلاب مقطع سطح دو است، افزود: مهم‌ترين علت اين امر کم بودن تعداد مدارس علميه خواهران سطح سه است که اميدواريم با توسعه و تاسيس مراکز آموزش عالي سطح سه در استان‌هاي مختلف در تمام استان‌ها ضمن بهره‌مندي طلاب سطح دو از اين مراکز و تربيت نيروي انساني متخصص، شاهد افزايش چشمگير طلاب مقطع سطح سه در جشنواره علامه حلي باشيم.

 1 نظر

خواهران طلبه ولايتمدار تربيت کنيم

16 مهر 1391 توسط جانقلیان


مدير حوزه علميه خواهران استان اصفهان:
خواهران طلبه ولايتمدار تربيت کنيم
مدير حوزه علميه خواهران استان اصفهان گفت: بايد بانوان طلبه ولايت‌مدار در حوزه‌هاي علميه خواهران تربيت کنيم.
حجت‌الاسلام سيدمهدي ابطحي در نشست فصلي مديران حوزه‌هاي علميه خواهران استان اصفهان گفت: بسياري از طلاب دوران دفاع مقدس را درک نکرده‌اند که شايسته است مديران مدارس در برنامه‌هايشان ياد شهيدان هشت سال دفاع مقدس و امام را تجديد نمايند.
وي ادامه داد: در سال‌هاي دفاع مقدس ايمان به خدا و اعتقاد به پيروزي سبب شد تا الطاف الهي همواره با ما باشد و زمينه‌ساز پيرزوي ما گردد و بعد از هشت سال دشمن مجبور به عقب‌نشيني شود.
وي در قسمت ديگري از سخنان خود ولايت‌محوري را در تمام کارها يک اصل عنوان نمود و افزود: لازمه کار يک مدير اين است که ولايت‌مدار باشد کسي نمي‌تواند بگويد من عدالت‌طلب هستم ولي ولايت‌مدار نيستم اين ممکن نيست چون اين دو لازم و ملزوم يکديگر هستند.
مدير حوزه علميه خواهران استان اصفهان تصريح کرد: بايد خواهران طلبه ولايتمدار تربيت کنيم و در مقابل وظايفمان بي‌تفاوت نباشيم.
خلج جانشين معاون اداري‌مالي حوزه‌هاي علميه خواهران نيز در اين نشست طي سخناني گفت: بايد به گونه‌اي حرکت کنيم که بتوانيم امور را به بهترين صورت به سرانجام برسانيم تا آسيبي به مديريت به وجود نيايد.
وي ادامه داد: با شرايط کنوني اقتصادي جامعه، بايد برنامه‌ريزي‌ها به گونه‌اي باشد تا حوزه‌هاي علميه از رسالت اصلي خود خارج نشوند.
وي به‌کارگيري درست منابع را يک ضرورت دانست و افزود: بايد منابع را تعريف کنيم و براساس بودجه‌اي که داريم اقدام کنيم.
وي مديريت هزينه وصرفه‌جويي در هزينه‌ها را يک ضرورت دانست

 1 نظر

تربيت فرزندان شايسته را جدي بگيريد

14 مهر 1391 توسط جانقلیان


مدير حوزه‌هاي علميه خواهران در جمع خانواده‌هاي برادران طلبه:
تربيت فرزندان شايسته را جدي بگيريد
مدير حوزه‌هاي علميه خواهران کشور در جمع خانواده‌هاي برادران طلبه گفت: تربيت فرزندران شايسته را جدي بگيريد.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران حجت‌الاسلام و المسلمين محمودرضا جمشيدي پنجشنبه 13 مهرماه در مراسم افتتاحيه دوره‌هاي آموزشي معارف اسلامي ويژه خانواده‌هاي طلاب برادر در مدرسه عالي دارالشفاء در سخناني با بيان اينکه خانواده‌هاي طلاب تربيت فرزندان شايسته را جدي بگيرند، اضافه کرد: فرزندان خوب در دامن مادران خوب تربيت شده‌اند.
وي با اشاره به فرمايشات مقام معظم رهبري اضافه کرد: نبايد جمعيت شيعه به ويژه در ايران به يک جمعيت پير تبديل شود چنان که بر اساس پيش‌بيني‌ها در سال‌هاي آينده با يک جمعيت پير مواجه خواهيم بود.
مدير حوزه‌هاي علميه خواهران با بيان اينکه جوانان مي‌توانند از جهات مختلف کشور را به پيش ببرند، يادآور شد: جامعه قوي و مستقل با جوانان شاداب شکل مي‌گيرد.
وي افزود: اين هشدار درست مقام معظم رهبري است که بايد سازوکار مربوط به تحقق آن فراهم شود، ما نيز در امر تبليغ وظايفي داريم که بايد آنها را انجام دهيم.
حجت‌الاسلام و المسلمين جمشيدي در قسمت ديگري از سخنان خود با بيان اينکه همسر يک روحاني در حرکت او بايد همراهش باشد، اضافه کرد: همسر روحاني بايد در ميان مردم زندگي کند تا خانواده‌هاي طلاب با رفتار خود تبليغ عملي را در جامعه نشان دهند.
وي حرکت روحانيت را راه انبيا توصيف کرد و افزود: روحانيت شغل نيست، بلکه راه انبيا است، خداوند انبيا را از جنس مردم خلق کرد تا مردم ببينند پيامبران مانند آنها سختي مي‌بينند اما زبان جز به شکر الهي باز نمي‌کنند.
مدير حوزه‌هاي علميه خواهران خطاب به همسران برادران طلبه گفت: اگر شما در ميان مردم زندگي کنيد، حتي اگر کار ويژه‌اي انجام ندهيد، زندگي شما تبليغ دين است.
وي با اشاره به حديثي مبني بر لزوم آشنايي با زمانه، اظهار کرد: کسي که به زمانه آشناست، شبهات به او حمله نمي‌کند.
حجت‌الاسلام و المسلمين جمشيدي انقلاب اسلامي را مولود حوزه و حوزه را پشتيبان نظام معرفي کرد و ادامه داد: اين به دليل آن است که هدف حوزه و نظام يکي است.

ادامه »

 نظر دهید »

السلام علیک یا محمد مصطفی(ص).

11 مهر 1391 توسط جانقلیان

درمورد اهانت به پیامبر عزیزمان دردودلی هرچندکوتاه با دوستان و کاربران عزیز:

بسم الله الرحمن الرحیم

السلام علیک یا محمد مصطفی(ص).

دوستان عزیز : یادتون نره که ماها منتظریم یه منتظر فقط و فقط نباید یه جا بشینه و شعر بگه و هی بزنه تو سرش که چرا آقا نیومد…

ما وظیفه داریم که درست و بجا عمل کنیم.وظیفه داریم نشینیم تو حاشیه، وظیفه داریم که بدونیم وظیفمون چیـــــــــــه……

ما یه عقبه بزرگ داریم که عاشوراست و یه آینده بزرگتر که ظهوره! به کمک این عقبه به اون آینده می رسیم… با روحیه ی عاشورایی به ظهور می رسیم…

یه وقت نشه که بفهمیم جای اینکه ما منتظر باشیم، امام زمان منتظر ما بوده!!!!!!! .

اللهم العن اول ظالم ظلم حق محمد و آل محمد و آخر تابع له علی ذلک

جهت تعجیل در امر فرج مولایمان و آقایمان امام زمان (عجل الله…) به پیامبر عزیز و عظیم الشان مان ۵ گل صلوات محمدی هدیه میکنیم …

 5 نظر

«گفتمان خانواده؛ ضرورت‌ها و بايسته‌ها»، موضوع ويژه شماره 42 حورا

11 مهر 1391 توسط جانقلیان


با انتشار از سوي دفتر مطالعات و تحقيقات زنان ارائه شد؛
«گفتمان خانواده؛ ضرورت‌ها و بايسته‌ها»، موضوع ويژه شماره 42 حورا
شماره 42 دوماهنامه حورا با موضوع محوري گفتمان خانواده؛ ضرورت‌ها و بايسته‌ها از سوي دفتر مطالعات و تحقيقات زنان وابسته به مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران منتشر شد.
به گزارش روابط عمومي مرکز مديريت حوزه‌هاي علميه خواهران پرونده ويژه گفتمان خانواده درشماره چهل و دوم مجله حورا از اين جهت حائز اهميت و قابل بررسي است که موارد تاثيريافته از آن به همه حوزه‌ها باز مي‌گردد و همه عرصه‌هاي سياسي، اقتصادي، اجتماعي و… مستقيم و يا غيرمستقيم مجبور به جهت‌گيري و حتي گاهي تبعيت از آن هستند.
در سرمقاله اين شماره حورا آمده است: اسلام آمده است تا همة مناسبات بشري را در راه کمال و سعادت قرار دهد و بينش‌ها، گرايش‌ها و رفتارها را در نسبتي هماهنگ و سنجيده، به رشد برساند. ظرفيّت ويژة خانواده به عنوان بستر رشد نيکي‌ها و شايستگي‌هاي انساني، و جايگاه ويژة آن در مناسبات اجتماعي و تمدّني، مي‌تواند خانواده را به عنوان يک گفتمان، موضوع توجّه قرار دهد. البتّه خانواده‌گرايي در نگاه ما، نفي‌کنندة استقلال شخصيّتي و فکري فرد نيست؛ بلکه بهترين بستر براي شکل‌گيري شخصيّت متعادل و مستقلّ است؛ شخصيّتي که در کنار استقلال روحي، همدلي و همفکري و همياري با اعضاي خانواده را از مسئوليّت‌هاي خويش مي‌داند.
در اين سرمقاله افزوده شده است: از اين رو کاهيدنِ دين به مناسبات حقوقي و سهل‌انگاري در اصلاح نظام معنايي سبب شده است چيرگي گفتمان‌هاي مادّي، جريان يافتن قوانين و حقوق اسلامي را نيز، با تنگنا روبه‌رو سازد. در اين وضعيّت حقوقي، اسلام در بستر فرهنگ بيگانه فهميده و به بازي گرفته مي‌شود. کلام حکيمانة رهبر معظّم انقلاب دربارة ضرورت گفتمان‌سازي -اگر به درستي فهميده و با دانش و کوشش پيگيري ‌شود- مي‌تواند سرآغاز فصل جديدي در مديريّت راهبردي کشور باشد.
مصاحبه با دکتر محمود حکمت‌نيا عضو هيات علمي پژوهشگاه فرهنگ وانديشه اسلامي، پيرامون «خانواده ومفهوم آن» و دکتر عطاءالله رفيعي آتاني دربارة «خانواده و اقتصاد مقاومتي» بخش گفتگوي اين شماره نشريه حورا را به خود اختصاص داده است.
در اين شماره گزارشي از کتاب «حقوق زن وخانواده» و گزارشي باعنوان «هجوم به حجاب» ارائه شده و نيز به معرفي کتاب «زن ومسايل قضايي و سياسي» و در بخش واژه‌نامه به تبيين «فمينيسم خانواده‌گرا» پرداخته شده است.
«حق امتناع زن از تمکين در صورت عدم دريافت مهر» نوشته حجت‌الاسلام دهقان وترجمة «تحليل گفتمان در مطالعات زبان و جنسيت»از مقالات منتشرشده دراين شماره‌اند.
علاقمندان جهت دسترسي به اين نشريه مي‌توانند به سايت دفتر مطالعات و تحقيقات زنان به نشاني

www.wrc.ir مراجعه کنند

 1 نظر

خوشحالي از انجام کار نيک

06 مهر 1391 توسط جانقلیان

خداوند مي فرمايد: قل بفضل اللّه و برحمته فبذلک فليفرحوا هو خيرٌ ممّا يجمعون؛(2) بگو به فضل و رحمت خدا بايد خوشحال شوند که از آنچه گردآوري کرده اند بهتر است.

اولين خصلت بندگان خوب در کلام امام رضا آن است که اگر کار نيکي انجام مي دهند، از انجام دادن آن کار خوشحال مي شوند. براي خوشحالي انسان در انجام دادن کار خوب سه حالت وجود دارد: يا اينکه آن را خالص براي خدا و پنهاني انجام مي دهد ولي اگر عملش لو رفت و ديگران فهميدند، ممکن است خوشحال شود و يا اينکه هيچکس عمل او را نمي بيند، اما او از عمل خود شادمان است و دليلش هم آن است که در جهت کسب رضاي حق تلاش کرده و موفق به اين کار شده است. حالت اول به طور قطع منظور حديث نيست زيرا عمل ريايي کاملاً باطل و از اساس شرک آلود است. اما حالت دوم بنا به قول روايات هيچ عيب و مفسده اي ندارد. در روايت است که مردي به رسول خدا(ص) عرض کرد: من عملم را پنهان مي دارم و دوست ندارم که کسي از آن مطلع شود و اتفاقاً بر آن مطلع مي گردند و من از اين اطلاع خوشحال مي شوم. فرمود: براي تو دو اجر است اجر پنهان داشتن و اجر آشکار شدن و از امام محمد باقر(ع) سؤال شد که مردي عمل خيري مي کند و چون کسي مي بيند او خوشحال و شکفته خاطر مي شود، فرمود:باکي نيست، هيچکس نيست مگر اينکه دوست دارد که خداوند کار خوب او را در ميان مردم آشکار کند، حتي وقتي که آن را براي اين مقصود انجام نداده باشد.(3) از اين دو خبر فهميده مي شود، خوشحالي براي مقاصد مذکور مانعي ندارد، هر چند هدف وي در آغاز اين بود که عملش را پنهان دارد، اما در موردي که شادي و خوشحالي او براي منزلت يافتن در دل مردم باشد تا او را مدح و تعظيم کنند و حاجتش را برآورند اين امر باعث بطلان عمل اوست.

در حالت سوم، با اينکه کسي عمل او را نمي بيند، اما خوشحالي او به سبب رضايت خداوند است. پس اين خوشحالي نه رياست و نه عجب و نه هيچ چيز ديگر، بلکه حالتي روحاني و معنوي است که پس از انجام عمل خيرخواهانه به انسان دست مي دهد.

منبع :

 

 

 نظر دهید »

خلافت مؤمنان، وعده الهى

19 شهریور 1391 توسط جانقلیان

(وَعَدَ اللّهُ الذينَ آمَنُوا مِنْكُم وَ عَمِلُوا الصّالِحاتَ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُم فِى الاَرض كَما اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مَنْ قَبْلِهِم وَ لَيُمَكِنَنَّ لَهُم ْ دينَهُم ْ الَّذى ارْتضى لَهُم وَ لَيُبَدِّلَنَّهُم مِن بَعْدِ خَوفِهِم ْ اَمناً يَعْبُدُونَنى لايُشرِكُون بى شيْئاً وَ مَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذلِكَ فَاولئِك هُمُ الْفاسِقُون(1)

«خدا به كسانى از شما كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده اند، وعده داده است كه حتماً آنان را در اين زمين جانشين ]خود قرار دهد; همان گونه كه كسانى را كه پيش از آنان بودند جانشين خود قرار داد. و آن دينى كه بر ايشان پسنديده است، به سودشان مستقر مى كند، و بيمشان را به ايمنى مبدل گرداند، تا مرا عبادت كنند و چيزى را با من شريك نگردانند و هر كس پس از آن به كفر گرايد، آنانند كه نافرمانند».

آيه شريفه از وعده اى بسيار زيبا خبر مى دهد; خداوند به مؤمنان صالح وعده مى دهد كه:

1. براى آنان جامعه اى صالح مخصوص خود درست مى كند و زمين را در اختيارشان قرار مى دهد.

2. دينشان را در زمين چيره و برتر مى سازد.

3. امنيت را جايگزين ترسشان مى كند.

4. فقط خداى را عبادت مى كنند.

اين آيه خطاب به امت پيامبر(صلى الله عليه وآله) بوده و خداوند در آن از تعبير «وعد» استفاده كرده است و وعده هاى خدا تخلف بردار نيست. بنابراين، مفاد آن اين مى شود كه خداوند، به گروهى از امت پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) وعده «استخلاف» روى زمين را داده است. اين گروه دو ويژگى مهم و اساسى دارند:

1. ايمان، كه همه اعماق وجودشان را پر كرده است.

2. عمل صالح، كه همه اعضا و جوارحشان در خدمت و اطاعت مولا است.

اين وعده چند ويژگى دارد:

الف. خلافت بر روى زمين

خلافت; يعنى، مسلط شدن بر كل زمين و استفاده از موهبت هاى آن. البته خداوند متعال خلافت روى زمين را به امت هاى صالح پيشين; (مانند قوم نوح و صالح) نيز عطا فرموده بود به نظر مى آيد مراد از اين خلافت و حكومت، تنها اصل جانشينى است، نه گستره و محدوده آن; يعنى، همان گونه كه ديگران به حكومت و خلافت در زمين ـ هر چند در منطقه اى محدود ـ رسيدند، شما هم مى رسيد. اينكه چرا براى همه زمين از كلمه «الارض» استفاده شده، دليل هاى متعدد دارد; از جمله: 1. اصل «اطلاق» است، قيد زدن نياز به دليل دارد. 2. تمكين دين مورد رضايت و امنيت كامل، زمانى اتفاق مى افتد كه سراسر زمين، تحت حاكميت و سيطره اينان باشد. 3. رواياتى كه در ذيل آيه وارد شده است.

ادامه »

 2 نظر

حجاب و ادیان مختلف

16 شهریور 1391 توسط جانقلیان


1-سخن تورات در مورد زنان بد حجاب
خداوند می فرماید : ازین جهت که دختران صهیون متکبر هستند و با گردن افراشته و غمزات چشم راه می روند و به ناز می خرامند و با پاهای خویش خلخالها را به صدا در می آورند خداوند فرق فرق سر دختران صهیون را کل (کچل) خواهد ساخت .و… .
2- نظر 2عالم مسیحی در باره حجاب :
کلمنت و ترتولیان میگویند : زن باید کاملا در حجاب و پوشیده باشد الاآ نکه در خانه باشد چون فقط لباسی که او را می پوشاند می تواند مانع خیره شدن چشمها به سوی او گردد.زن نباید صورت خود را عریان ارائه کند تا دیگری را با نگاه کردن به صورتش وادار به گناه نماید .

3-حجاب نزد برهماییان
اما براهمه ، حجاب نزد آنان روش خاصی داشت.زن حق نداشت از منزلش بیرون برود و نیز هیچ مردی جز آن محارمی که دین معرفی کرده بود حق نداشت او را ببیندو بشناسد .

4- حجاب در قرآن کریم
قرآن کریم در مورد مقنعه میفرماید :(نور31) “ولیضربن بخمرهن علی جیوبهن ” زنها باید سر و گردن خود را با مقنعه (روسری) بپوشانند .در مورد چادر می فرماید )احزاب 59): “یدنین علیهن من جلابیبهن ” ای پیامبر به زنان و دخترانت و زنان مسلمان بگو : چادر های خویش را فرو افکنند. منبع : زندگی شیرین در کلام اهل بیت از اسدالله محمدی نیاص50 -54

 2 نظر

آیا حجاب در ادیان دیگر آمده است ؟

16 شهریور 1391 توسط جانقلیان


وقتی به عده ای میگویم چرا حجاب را رعایت نمی کنید ؟ به دلیل نداشتن جواب منطقی و برای اینکه خود را راحت کنند می گویند : در قرآن در مورد حجاب آیه ای نداریم و یا می گویند : من مسیحی هستم .در حالیکه در قرآن کریم آیات متعددی در مورد حجاب داریم و در تورات و انجیل و آیین حضرت موسی و عیسی (ع) هم روی حجاب بسیار تاکید شده است .اینک در پست آینده  بر حجاب در ادیان مختلف توجه نمایید .

 نظر دهید »

کارگاه آموزشی نقد فرقه ها

04 شهریور 1391 توسط جانقلیان


امروز 4/6/91روز شنبه اولین جلسه کارگاه آموزشی نقد فرقه ها به منظور تربیت مربی در مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران استان اصفهان برگزار گردید. این دوره شامل نقد فرقه ی مسیحیت ، بهاییت، عرفانهای نوظهور ، تصوف ، که شامل 36 ساعت می باشد . در پایان به همه مبلغان شرکت کننده در طرح موضوعی جهت پژوهش داده می شود .کسانی که از ارائه کنفرانس خود امتیاز لازم را کسب کنند با ارائه گواهی پایان دوره مربی تخصصی فرقه ها محسوب می شود .

 نظر دهید »

نگاهي به سيره تبليغي امام جواد(عليه السلام)

02 شهریور 1391 توسط جانقلیان

زندگاني سراسر افتخار پيامبر اسلام و ائمه ي هدي - صلوات الله عليهم اجمعين - از زواياي مختلف قابل بررسي است. روش تبليغي معصومان عليهم السلام نيز مانند ديگر ابعاد زندگي شان اسوه و الگو به شمار مي آيد.
وقتي از اين زاويه زندگي اين بزرگان را مورد مطالعه قرار مي دهيم، خود را با وظيفه يي سنگين رو به رو مي يابيم; زيرا اين نورهاي پاك لحظه يي از عمل به تكليف و ابلاغ رسالت الهي غافل نبودند. در سيره ي تبليغي امام جواد عليه السلام، موارد زير مهم و در خور تامل مي نمايد:

1. تبليغ از راه مناظره
بارزترين نوع تبليغ امام جواد عليه السلام مناظره است. مناظره هاي آن حضرت - كه از نخستين روزهاي امامتش آغاز شد - وي را در تثبيت جايگاه ولايت و امامت، هدايت حق جويان و آشكار ساختن سستي گفتار ستمگران ياري داد. آن حضرت به دو جهت در عرصه ي مناظره هاي علمي گام نهاد.
نخست نياز شيعيان كه با توجه به سن اندك آن حضرت در پي كشف جايگاه معنوي اش بودند و دوم خواست مامون و معتصم كه انديشه ي خوار ساختن امام و اثبات الهي نبودن آگاهي هاي وي در سر مي پروراندند.
خلفا مي كوشيدند با برپا ساختن مجالس مناظره امامان شيعه را رو در روي برخي از دانشمندان بنام زمان قرار دهند تا شايد از پاسخ پرسشي باز مانند و جايگاه معنوي شان مورد ترديد واقع شود.

اهداف امام عليه السلام در مناظره ها
الف) اثبات امامت خود
امام جواد عليه السلام در اين مناظره ها پيش از هر چيز در پي اثبات حقانيت خود بود. بر اساس گفته ي مورخان امام - با آن كه هفت سال بيش نداشت - در يكي از محافل به سي پرسش پاسخ داد. (1)
ب) رسوا ساختن دروغ پردازان
امام عليه السلام در مناظره چنان رفتار مي كرد كه نادرستي فضائل ساختگي خلفا آشكار شود.
در يكي از مجلس ها مامون از يحيي بن اكثم خواست پرسشي مطرح كند. يحيي عرض كرد: يابن رسول الله، بر اساس روايت ها جبرئيل به پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله عرض كرد: يا محمد، خداوند سلامت مي رساند و مي فرمايد از ابوبكر بپرس آيا از ما خشنود است؟ زيرا من از وي راضي ام; در اين باره چه مي فرماييد؟
بارزترين نوع تبليغ امام جواد عليه السلام مناظره است. مناظره هاي آن حضرت - كه از نخستين روزهاي امامتش آغاز شد - وي را در تثبيت جايگاه ولايت و امامت، هدايت حق جويان و آشكار ساختن سستي گفتار ستمگران ياري داد. آن حضرت به دو جهت در عرصه ي مناظره هاي علمي گام نهاد.

امام عليه السلام فرمود: فضل ابوبكر را انكار نمي كنم، ولي آن كه اين خبر را روايت كرده بايد به خبري كه رسول خدا صلي الله عليه و آله در حجة الوداع فرمود توجه كند. حضرت صلي الله عليه و آله فرمود:
لقد كثرت الكذابة علي … .
دروغ گويان بر من بسيار شده اند و نسبت دروغ بر من فزوني يافته است. پس هر كه بر من دروغ بندد، خداوند نشيمن گاهش را از آتش پر مي سازد. چنانچه حديثي برايتان آوردند، آن را به كتاب خدا و سنت من عرضه كنيد; هر چه با آن موافق بود بپذيريد و آنچه مخالف بود رها سازيد، خداوند مي فرمايد:
«ولقد خلقنا الانسان ونعلم ما توسوس به نفسه ونحن اقرب اليه من حبل الوريد» . (2)
به تحقيق ما انسان را آفريديم و مي دانيم آنچه نفس به او وسوسه مي كند و ما از رگ گردن به وي نزديك تريم.
روايتي كه شما ذكر كرديد، نشان مي دهد خشنودي يا ناخشنودي ابوبكر بر حضرت حق پوشيده بود و اين نزد عقل محال و ممتنع است » . (3)

2. تبليغ عملي عليه حكومت مامون
مامون امام عليه السلام را بسيار احترام مي نهاد و دخترش ام الفضل را، به رغم مخالفت هاي گوناگون به عقد وي درآورد. اين برخوردها هرگز امام را به دستگاه خلافت خوش بين نساخت. او خليفه را ستمگر مي شمرد و انديشه ي مخالفت با آن را در سر مي پروراند. بنابر اين، در نخستين فرصت به بهانه ي حج سمت مدينه رهسپار شد و در آن ديار اقامت گزيد. حسين مكاري مي گويد: هنگامي كه حضرت محمد تقي عليه السلام نزد خليفه جايگاهي والا داشت، وارد بغداد شدم و به ديدار وي شتافتم. چنان مي انديشيدم كه حضرت ديگر به مدينه باز نخواهد گشت. چون اين امر را به خاطر آوردم، امام عليه السلام سر فرو افكند. اندكي بعد سربلند كرد و در حالي كه رنگ مباركش زرد شده بود، فرمود: حسين، نان جو و نمك نيم كوب در حرم رسول الله صلي الله عليه و آله از آنچه مشاهده مي كني برايم بهتر است. (4)


3. پديد آوردن حوزه ي علمي
پرورش دانش پژوهان روشن بين نيز در شمار روش هاي تبليغي امام نهم عليه السلام جاي دارد. آن حضرت ضمن پاس داري از حوزه يي كه امام صادق عليه السلام بنيان نهاده بود، دويست و هفتاد شاگرد تربيت كرد كه گروهي از آنان نيز از شاگردان امام هشتم شمرده مي شدند. (5)

4. اعزام نماينده
امام نهم عليه السلام براي خنثا ساختن تبليغات شوم بني عباس و ارائه ي اسلام راستين به مردم، نمايندگاني به مناطق مختلف گسيل مي كرد. اين نمايندگان، كارگزاران امام عليه السلام شمرده مي شدند و در مراكزي چون اهواز، همدان، سيستان، بست، ري، بصره، واسط، بغداد، كوفه و قم زمينه ي اتحاد شيعيان و پيوند آن ها با معصوم را فراهم مي آوردند.
امام عليه السلام همچنين به پيروانش اجازه مي داد درون دستگاه حكومت نفوذ كنند و پست هاي حساس را در دست گيرند. «محمد بن اسماعيل بن بزيع » و «احمد بن حمزه قمي » از اين فرصت بهره بردند و با رسيدن به موقعيت هاي ممتاز حكومتي در مسير خدمت به دين و دين داران گام برداشتند.
«حسين بن عبدالله نيشابوري » حاكم «بست » و «سيستان » و «حكم بن عليا اسدي » حاكم «بحرين » نيز از ياران حضرت شمرده مي شدند و خمس دارايي شان را نزد وي گسيل مي كردند. (6)

1) منتهي الآمال، شيخ عباس قمي، انتشارات هجرت، ج 2، ص 577 .
2) ق / 16 .
3) سيره ي پيشوايان، مهدي پيشوايي، انتشارات توحيد، ص 552 .
4) منتهي الآمال، ص 582 .
5) امام الجواد من المهد الي اللحد، سيد محمد كاظم قزويني، ص 89 .
6) سيره ي پيشوايان، ص 559 .
منبع : ماهنامه اطلاع رساني، پژوهشي، آموزشي مبلغان شماره2

 

 

 نظر دهید »

اهداف تبليغ دين‏

30 مرداد 1391 توسط جانقلیان

هر تبليغى، متضمن اهداف مشخص است و مبلّغ مى‏كوشد به آن اهداف جامه عمل بپوشاند. اهداف هر چه با ارزش‏تر باشند، جايگاه تبليغ رفيع‏تر خواهد بود. از آنجا كه اهداف تبليغ در اسلام، عميق و جهان شمول مى‏باشد امر تبليغ نيز در دين اسلام بسيار ارزشمند و بلند مرتبه است.

مقام معظم رهبرى در اين باره مى‏فرمايد:اگر اين مطلب درست است كه شرف هر فرد به شرف هدف و غايت آن فرد بستگى دارد، بايد بگوييم يكى از اشرف آن، همين تبليغ دين است؛ زيرا هدف از تبليغ دين، تزكيه مردم و بالا بردن افكار مردم مى‏باشد كه اين‏ها جزو اشرف هدف‏هاست.» «۱»

اهداف مهم تبليغ در اسلام عبارت اند از:

۱- دعوت به توحيد، بندگى خدا و اجتناب از طاغوت:

وَ لَقَدْ بَعَثْنا فى‏ كُلِّ امَّةٍ رَسُولًا انِ اعبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ (نحل: ۳۶)در هر امتى رسولى برانگيختيم [تا بگويد:] خداى يكتا را بپرستيد و از طاغوت بپرهيزيد.

۲- توجه دادن به معاد:

افَحَسِبْتُم انَّما خَلَقْناكُم عَبَثاً وَ انَّكُمْ الَينا لا تُرْجَعُونَ (مؤمنون: ۱۱۵)آيا گمان كرديد شما را بيهوده آفريده‏ايم و به سوى ما باز نمى‏گرديد؟

۳- زنده كردن دلها و روحها:

يا ايُّها الَّذينَ امَنُوا استَجيبُوا لِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ اذا دَعاكُمْ لِما يُحييكُمْ (انفال: ۲۴)اى كسانى كه ايمان آورديد دعوت خدا و پيامبر را اجابت كنيد هنگامى كه شما را به سوى چيزى مى‏خواند كه شما را حيات مى‏بخشد.

۴- نويد و هشدار:

يا ايُّهَا النَّبِىُّ انَّا ارْسَلْناكَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذيراً وَ داعِياً الَى اللَّهِ بِاذْنِهِ وَ سِراجاً مُنيراً (احزاب: ۴۵- ۴۴)اى پيامبر ما تو را [به سمت‏] گواه و بشارتگر و هشدار دهنده فرستاديم، و دعوت كننده به سوى خدا به فرمان او، و چراغى تابناك.

تعليم و تزكيه، «۲» امر به معروف و نهى از منكر، «۳» برانگيختن فطرت و عقل، «۴» توجه دادن انسان به مقام و منزلت خويش در هستى و ترغيب به شكوفايى اين منزلت براى رسيدن به غايت خلقت او از ديگر اهداف مهم تبليغ دين مى‏باشد.

رهبر معظم انقلاب در اين باره مى‏فرمايد:وظيفه اساسى، هدايت مردم به سمت اهدافى است كه قرآن كريم و پيامبران در طول تاريخ نبوت ترسيم كرده‏اند ما در موضع كسى كه مى‏خواهد ميراث فخيم علماى دين را در طول اين‏هزار سال حفظ كند و هدايت مردم را استمرار بخشد بايد به منقلب كردن دلها و روشن كردن ذهنها و تصحيح مسيرها و جهت‏گيرى‏ها و خالص كردن اعمال و تحول درونى مردم به يك مؤمن واقعى با اخلاق حقيقى اسلامى همت گماريم. «۵»از آن جا كه پيام، پيام گزار و پيام گيرنده مهم‏ترين اركان تبليغ را تشكيل مى‏دهند طى چند فصل به ترتيب درباره اين سه ركن مطالبى را ارائه خواهيم نمود.

پی نوشتها :

(۱). فرهنگ و تهاجم فرهنگى، ص ۲۸۲، با اندكى تلخيص.

(۲).«هو الذى بعث فى الاميين رسولًا منهم يتلوا عليهم آياته و يزكيهم و يعلمهم الكتاب و الحكمة»(جمعه: ۲)

(۳).«ولتكن منكم امةٌ يدعون الى الخير و يامرون بالمعروف و ينهون عن المنكر»(آل عمران: ۱۰۴).

(۴). قال على(ع):«فبعث فيهم رسله و واتر اليهم انبياءه ليستأدوهم ميثاق فطرته و يذكروهم منسى نعمته و يحتجوا عليهم بالتبليغ و يثيروا لهم دفائن العقول.»(نهج البلاغه، خطبه ۱).

(۵). فرهنگ و تهاجم فرهنگى، ص ۲۸۴، با اندكى تلخيص.

منبع : تبليغ دين از منظر دين، ص: ۲۱، نرم افزار زمزم ۵ ،موسسه کامپیوتری نور

 3 نظر

تاریخ تبلیغ از منظر دکتر رفیعی

04 خرداد 1391 توسط جانقلیان

پدید آورنده : حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدناصر رفیعی
در این گفتار، تاریخچه ی تبلیغ و دعوت را به صورت گذرا مورد بررسی قرار می دهیم. قبل از پرداختن به این تاریخچه، ارایه ی تعریفی از تبلیغ، خالی از فایده نیست.
«تبلیغ» به مفهوم عام آن، عبارتست از: «روش یا روش های به هم پیوسته (در قالب یک مجموعه) برای جهت دادن به نیروهای اجتماعی و فردی، از طریق نفوذ در شخصیت، افکار، عقاید، و احساسات افراد، به منظور رسیدن به یک هدف مشخص، که ممکن است سیاسی، نظامی، فرهنگی و… باشد.­1»
در تعریف دیگر آورده اند: «تبلیغ عبارت است از: انتقال فکر، به جهت تأثیرگذاری بر افکار و اعمال دیگران و نیل به مقاصد خاص، با استفاده از ابزار و شیوه های گوناگون در زمان و مکانی محدود.»2
در این تعاریف، «تبلیغ» به معنای عام آن، که در لغت عرب با واژه هایی چون: «دعوت»، «اعلام»، «دِعایه» و در فرهنگ غربی با واژه ی « ­Propagand » معادل است، شناسانده شده است؛

ادامه »

 1 نظر

تاریخ تبلیغ

03 خرداد 1391 توسط جانقلیان


تاريخ، يعنى بعد زمانى تبليغ را نمى‌توان از تاريخ حيات انسان تفکيک کرد. تبليغات با نقطه آغازين خلقت انسان و هبوط آدام بر زمين پيوند دارد. چراکه انسان از يکسو داراى فکر و اعتقاد است و از سوى ديگر مصالح حياتى ويژه دارد که اين دو اشکال گوناگون شخصيت مادى و معنوى او را تشکيل مى‌دهند. به‌علاوه که ميل به نمود و عشق به بقاى شخصيت و دفاع از مصالح فردى و اجتماعي، از فطرياتى است که از خصيصه ”حب ذات“ سرچشمه مى‌گيرد. با توجه به اين مقدمه کوتاه، طبيعى است که انسان براى منتقل کردن تفکرات و معتقدات، يعني: بخشى از وجود خويش و ديگر ايده‌ها و سمبل‌‌ها که با مصالح زندگى خود گره خورده تلاش کند و در راه گسترش آنها که نهاد ”شخصيت ادبي“ او است از هر وسيله ممکن يارى جويد. اين همان ”تبليغ“ است. يعني: رساندن و منتقل کردن افکار و عقائد و بازگو کردن ايده‌ها براى ديگران و سعى در گسترش آنها و جاودانه ساختن خود از اين طريق … .    
به‌عبارت خلاصه‌تر تبليغ از حيات فکرى و ادبى و مصالح حياتى انسان سرچشمه مى‌گيرد و از آن جداشدنى نيست و على‌رغم تحول و تطور وسايل ارتباطى و خبررسانى و تبليغ که در روند زمان نشيب و فراز فراوان داشته و دارد، اصل تبليغ با اهدافى گوناگون ثابت و هميشگى است.

ادامه »

 نظر دهید »

ارکان تبلیغ

06 اردیبهشت 1391 توسط جانقلیان
هنر دینی

 

کار مبلّغ دینی، هدایت انسانها به سوی قرب خداوند است. از این رو منزلت و جایگاهش نیز به تناسب کار بسیار مهم و ارزشمندی که بر عهدهاش است بسیار والاست.

 

در مقوله تبلیغ سه ركن اساسی وجود دارد: پیام دهنده، پیام گیرنده و خود پیام.

الف ـ پیام و اهمیت آن

پیام هر قدر از محتوا و جذابیت و کارایی لازم و درک فرهنگ زمان برخوردار باشد اهمیت بیشتری دارد. پیام الهی اسلام دارای همین امتیازات بود که توانست در میان توده های مردم گسترش یابد و به همین دلیل است که سران شرک در مکه شبانه و به طور مخفیانه، پشت دیوار خانه پیامبر می آمدند تا آوای دلنشین قرآن را بشنوند و هر روز تعدادی به جمع مسلمانان افزوده میشد.

بدیهی است که پیامهای بزرگ و مهم است که در برابر هر مانعی ایستادگی میکند.

پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) در برابر تمام موانع مقاومت کردند و پیام حق را به گوش همه جهان رسانیدند. و به جهت همین منزلت پیام بود که انقلاب اسلامی با تاسی به پیامهای نورانی اسلام شکل گرفت و توانست دلهای مردم را به خود معطوف کند.

ادامه »

 2 نظر

ویژگیهای مبلغان در کلام ولایت

06 اردیبهشت 1391 توسط جانقلیان
مقام معظم رهبری
مبلغان دینی برای توفیق در تبلیغ باید از ویژگیها و شرایطی برخوردار باشند که بدون آن ویژگیها، از تبلیغ خود بهره چندانی نخواهند برد . گاهی نبود این شرایط، تبلیغات دینی را خنثی ساخته و یا ضد تبلیغ خواهد بود .

با گذری بر سخنان دو مبلغ بزرگ و راستین جهان اسلام; حضرت امام خمینی رحمه الله و مقام معظم رهبری، می توان برخی از این ویژگیها را استخراج نمود . در این نوشته کوتاه تلاش شده است فهرستی از ویژگیهای مبلغان با استناد به کلام این دو انسان الهی ارائه گردد .

ادامه »

 نظر دهید »

اهمیت تبلیغ

06 اردیبهشت 1391 توسط جانقلیان

  تبلیغ

 

یکی از فلسفه های بعثت انبیاء علیهم السلام تبلیغ فرامین الهی و دستورات خداوند متعال بوده است که ایشان در این راستا از روش های متفاوت و گوناگونی استفاده کرده اند.

اما با توجه به مقتضیات زمان و شرایط جوامع، این روش ها تغییر کرده و هدفمند شده است و بر هر مبلغ دین لازم است که برای رسیدن به بهترین شیوه تبلیغ و اثرگذاری مطلوب، مطالعه، جستجو و تفکر کرده و راه های مناسب را اتخاذ نماید.

از آن جهت که هنر زبان بین المللی و مشترک انسان هاست و هر انسانی با شدت و ضعف خاص خود هنر را درک می کند، می توان از این روش برای تبلیغ دین استفاده نمود.

لطافت و جذابیت و همگانی بودن هنر به برقراری ارتباط مبلغ هنرمند و مخاطب کمک شایانی می کند که البته چگونگی این ارتباط و فرایند و شرایط آن تابع شاخص های گوناگونی می باشد.

از جهت دیگر یکی از ویژگی های اسلام جهان شمولی ست که آیه “و ما أرسلنک الا رحمة للعالمین” این ویژگی را به بیان نموده است.

جهان شمولی باید با توسعه و گسترش دین همراه باشد در غیر این صورت این هدف بزرگ دست نیافتنی خواهد شد.

واضح است که توسعه و گسترش هر نظریه، مکتب، دین و آیینی تبلیغ آن می باشد ولازمه گسترش موفقیت آمیز آن، استفاده از بهترین و رساترین شیوه ها و روش های این حیطه یعنی تبلیغ است و شرط استفاده بهتر در این زمینه فراگیری و شناخت ابزار آن است.

رکن اصلی تبلیغ ارتباط است که میان طرفین تبلیغ برقرار می گردد. جامعه جهانی کنونی دهکده ی کوچکی ست که پیشرفت ارتباطات و تکنولوژی، روابط را بسیار آسان و سهل گردانیده است و مردمان این جهان پهناور را به مانند همسایگان روستایی کوچک در کنار یکدیگر و مطلع از هم قرار داده است.

ادامه »

 1 نظر

ابزارهای تبلیغ

05 اردیبهشت 1391 توسط جانقلیان
تبلیغ
در دنیای تبلیغ که هر لحظه شاهد رخ نمودن ابزارهای جدید «ارتباطی» هستیم، ضرورت آگاهی از وسایل نو ظهور و دانستن کاربرد و توانایی آن ها دو چندان می شود.

ابزارهای تبلیغ

در هر حرفه و شغلی آشنایی با وسایل و امکانات مربوط به آن از مهمترین گام های موفقیّت در کار است. در دنیای تبلیغ که هر لحظه شاهد رخ نمودن ابزارهای جدید «ارتباطی» هستیم، ضرورت آگاهی از وسایل نو ظهور و دانستن کاربرد و توانایی آن ها دو چندان می شود. آنان که نمی خواهند این حقیقت روشن را باور کنند، بسان کسانی که در روز، چشم از دیدن آفتاب فرو می بندند همواره در تاریکی نادانی به سر می برند و از قافله عقب می مانند.

رهبر فرزانه ی انقلاب، این دیدبان هوشیار، که همواره در موقعیّت های مناسب زنگ خطر را به صدا در می آورند و پرده از روی حقایقی تلخ بر می دارند، می فرمایند:

«امروز دنیا دنیای امواج است. با امواج و رایانه همه ی مفاهیم از این طرف به آن طرف دنیا منتقل می شود. الآن دورترین کتابخانه های دنیا می توانند در ظرف مدت پنج دقیقه مطالب کتابی را که در کتابخانه کنگره آمریکاست، روی صفحه کاغذ خود چاپ کنند. این گونه مطالب منتقل می شود. ما از دنیا عقبیم. دیگر چرا این را منکر بشویم. این یک عیب قطعی است که حوزه ی امروز ما آن را دارد»[1]

مهمترین عامل موفقیت تبلیغ می تواند انتخاب ابزار و شیوه تبلیغی مناسب باشد.

هر وسیله ای که «پیام دهنده» برای انتقال «پیام» خود به «پیام گیرنده» از آن بهره می گیرد را ابزار تبلیغ می نامیم.

در این قسمت سعی بر آنست که ابزار های تبلیغ فهرست وار بیان و رابطه اش با هنر و یا تأثیر هنر برآن را مورد بررسی قرار دهیم؛

ادامه »

 نظر دهید »

حوزه و تبلیغ در فضای وب

كد تقويم

قالب وبلاگ

پیچک

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع
  • نیایش
  • آشنایی باقرآن
  • دل نوشته
  • حکمت های امیرالمؤمنین(ع)
  • دعوت
  • درمحضراستاد
  • بهشت خانواده
  • تربیت دینی فرزندان
  • آئین تندرستی
  • شادابی پوست
  • مناسبت ها
  • سوال شما پاسخ ما
  • داروخانه معنوی
  • سفره ایرانی
  • دانـش و فنـاوری
  • نرم افزار های مذهبی موبایل
  • نرم افزار های مذهبی رایانه
  • معرفی سایت های کاربردی
  • معرفی کتاب
  • کارگاه فرقه شناسی
  • کارگاه سیاسی
  • دین شناسی
  • مدیریت اسلامی
  • کاغذ دیواری
  • حماسه عاشورا

آرشیوها

  • مهر 1396 (3)
  • فروردین 1394 (1)
  • آذر 1393 (6)
  • فروردین 1393 (8)
  • بهمن 1392 (1)
  • مرداد 1392 (3)
  • تیر 1392 (1)
  • اردیبهشت 1392 (11)
  • فروردین 1392 (11)
  • اسفند 1391 (10)
  • بهمن 1391 (11)
  • دی 1391 (4)
  • بیشتر...

خبرنامه

  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس